Morgan Stanley: Πόσο θα κοστίσει στις ελληνικές τράπεζες πιθανή αύξηση των ελάχιστων αποθεματικών

Morgan Stanley: Πόσο θα κοστίσει στις ελληνικές τράπεζες πιθανή αύξηση των ελάχιστων αποθεματικών
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου υποχρεωτικού ορίου ελάχιστων αποθεματικών της ευρωτράπεζας.

Στον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι ελληνικές τράπεζες από μια αύξηση του κατώτατου υποχρεωτικού ορίου ελάχιστων αποθεματικών (Minimum Reserves Requirements), από το σημερινό 1% σε 3% – 4%, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται η Morgan Stanley σε σχετική έρευνα της, που έρχεται μετά από δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα.

«Ενώ τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Ιουλίου δείχνουν πως το Δ.Σ. αποφάσισε κατά μιας αύξησης στο 2%, οι αγορές συνεχίζουν να το βλέπουν ως ρίσκο, επομένως νέα που μπορεί να υποδηλώνουν μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση δεν είναι καλοδεχούμενα» σημειώνει ο επενδυτικός οίκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανός αντίκτυπος 4% με 5% στα κέρδη του 2024

Η Morgan Stanley εκτιμά πως «ο αντίκτυπος μιας πιθανής αλλαγές στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών για το 2024 θα μπορούσε να είναι από 4% έως 6% και από 3% έως 4% για το 2025. Υποθέτοντας ένα ελάχιστο αποθεματικό στο 2%, τα αντίστοιχα ποσοστά θα ήταν 1% – 2% και 1% – 1,5%, αντίστοιχα.

Με βάση τους αριθμούς μας, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank επηρεαζόντουσαν περισσότερο από τέτοιες αλλαγές, εάν αυτές συμβούν. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank λιγότερο».

Συνεχίζοντας, η έκθεση σημειώνει πως «οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πτώση 4% κατά μέσο όρο τον τελευταίο μήνα». Ακόμα, γίνεται λόγος για το ότι η Morgan Stanley «θεωρεί πως η πρόσφατη απόδοση των τιμών αντανακλά τον κύκλο καθαρού περιθωρίου επιτοκίου και σε ένα βαθμό την πρόσφατη αύξηση του ρυθμιστικού “θορύβου” στην Ευρώπη».

Ακόμα, οι αναλυτές της MS υποστηρίζουν «οι αποτιμήσεις των μετοχών μας βασίζονται σε μέσο όρο δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RοTE για το 2025 της τάξεως του 11,5% για τις ελληνικές τράπεζες έναντι στόχων άνω του 12%, ο οποίος ενσωματώνει κανονικοποιημένα επιτόκια της τάξης του 2,5% περίπου, έναντι μέγιστου 4% επί του παρόντος».

Τι είναι τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά;

Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ είναι υποχρεωμένες να έχουν συγκεκριμένη ποσότητα κεφαλαίων στους τρεχούμενους λογαριασμούς τους στην αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα. Αυτά τα κεφάλαια ονομάζονται υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά. Τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά των τραπεζών καθορίζονται συνήθως για περίοδο έξι έως επτά εβδομάδων, η οποία αποκαλείται «περίοδος τήρησης αποθεματικών». Το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να έχουν οι τράπεζες υπολογίζεται με βάση τους ισολογισμούς τους πριν από την έναρξη κάθε περιόδου τήρησης.

Οι τράπεζες πρέπει να διασφαλίζουν ότι το μέσο επίπεδο των κεφαλαίων που τηρούν ως αποθεματικά στη διάρκεια της περιόδου τήρησης καλύπτει τις σχετικές ελάχιστες υποχρεώσεις τους. Δεν χρειάζεται να έχουν ανά πάσα στιγμή ολόκληρο το ποσό στους λογαριασμούς τους στην αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα. Με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να αντιδρούν σε βραχυχρόνιες μεταβολές στις αγορές χρήματος προσθέτοντας ή αποσύροντας κεφάλαια από τα αποθεματικά τους. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιτοκίων της αγοράς χρήματος.

Σήμερα οι τράπεζες πρέπει να τηρούν στην αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα τουλάχιστον το 1% συγκεκριμένων υποχρεώσεων, κυρίως καταθέσεων πελατών. Το σύνολο των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών της ζώνης του ευρώ δημοσιεύεται καθημερινά στον δικτυακό μας τόπο, στην ενότητα σχετικά με την ανάλυση ρευστότητας.

Στο τέλος της περιόδου τήρησης, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ καταβάλλουν τόκο επί των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών που οι τράπεζες τηρούν σε αυτές. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 το επιτόκιο βάσει του οποίου καταβάλλονταν αυτοί οι τόκοι ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης. Στη συνέχεια μειώθηκε ώστε να αντανακλά το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων και τον Ιούλιο του 2023 ορίστηκε σε 0%.

Τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά αποτελούν ένα σύνηθες εργαλείο νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Σουηδία, δεν εφαρμόζουν υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: