Morningstar DBRS: Αυτό είναι το «κλειδί» για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών
- 03/02/2025, 12:59
- SHARE
Παρά τις προκλήσεις, όπως η αναμενόμενη συμπίεση των εσόδων από τόκους λόγω της μείωσης των επιτοκίων, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων και το πιθανώς υψηλότερο πιστωτικό κόστος, η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να παραμείνει επαρκής, σύμφωνα με την Morningstar DBRS.
Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η διαφοροποίηση των εσόδων και οι πρωτοβουλίες βελτιστοποίησης του κόστους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κερδοφορίας του κλάδου.
Ανταγωνιστικό μειονέκτημα η χαμηλή διείσδυση στις προμήθειες
Οι ελληνικές τράπεζες υστερούν σε σχέση με τους ευρωπαίους ομολόγους τους όσον αφορά τη διαφοροποίηση των εσόδων, κυρίως λόγω της χαμηλής συνεισφοράς των προμηθειών. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και αμοιβές αντιπροσωπεύουν μόλις το 17% των συνολικών λειτουργικών εσόδων, έναντι του 22% στην Ευρώπη. Αυτή η υστέρηση αποδίδεται στη χρηματοοικονομική κρίση και την ελληνική κρίση χρέους, που επηρέασαν τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και περιόρισαν την ανάπτυξη προϊόντων wealth management και bancassurance.
Ωστόσο, το ποσοστό καθαρών προμηθειών επί του συνολικού ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στο 0,60% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ελαφρώς υψηλότερο από το 0,55% στην Ευρώπη. Αυτό υποδηλώνει ότι, παρά τη χαμηλότερη συνολική συνεισφορά των προμηθειών, οι ελληνικές τράπεζες αξιοποιούν τις υπάρχουσες δυνατότητές τους αναλογικά με το μέγεθός τους και τη δομή του εγχώριου τραπεζικού τομέα.
Προκλήσεις και προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες
Οι τράπεζες στην Ελλάδα ήταν μεταξύ αυτών που επωφελήθηκαν περισσότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη, καθώς μεγάλο μέρος των δανείων τους είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ παράλληλα έχουν διατηρήσει χαμηλή τη μετακύλιση των αυξήσεων στους καταθέτες. Παρόλα αυτά, η επικείμενη πτώση των επιτοκίων θα πιέσει τα έσοδα από τόκους, ενισχύοντας την ανάγκη για διαφοροποίηση των εσόδων μέσω των προμηθειών.
Η Morningstar DBRS εκτιμά ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση των επενδύσεων θα συμβάλουν στην ενίσχυση των προμηθειών, καθώς περισσότερες αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα θα διοχετευθούν σε ασφαλιστικά προϊόντα και επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως ο περιορισμός των τραπεζικών χρεώσεων από το 2025, ενδέχεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες.
Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες δίνουν έμφαση σε στρατηγικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη αυτών των εσόδων, τόσο οργανικά όσο και μέσω εξωτερικών συνεργασιών και μικρών εξαγορών. Επιπλέον, η αύξηση των δανείων στην Ελλάδα θεωρείται ευνοϊκή, δεδομένης της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας και της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Συμπερασματικά και σύμφωνα πάντα με την DBRS, η διατήρηση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατηγική τους για τη διαφοροποίηση των εσόδων. Η αύξηση των προμηθειών από ασφαλιστικά και επενδυτικά προϊόντα αποτελεί βασική προτεραιότητα, αλλά παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως τη μείωση των επιτοκιακών εσόδων. Παρά τις προκλήσεις, η δυναμική της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί ευκαιρίες για τις τράπεζες, εφόσον καταφέρουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.