Morningstar: Επενδυτική ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα μετά τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Morningstar: Επενδυτική ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα μετά τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ
A sculpture of the Euro currency stands in the city centre of Frankfurt am Main, western Germany, on January 25, 2024. The European Central Bank (ECB) is expected to stand pat on January 25, 2024 and call for patience in the ongoing battle against inflation, pushing back against market hopes of rapid interest rate cuts. The Frankfurt-based institution launched an unprecedented rate hiking cycle in mid-2022 after Russia's war in Ukraine pushed food and energy costs higher, sending inflation soaring. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Οι αγορές προσαρμόστηκαν στην αβέβαιη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Υψηλά στις επενδυτικές επιλογές των μεγάλων οίκων παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα, καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για κέρδη για όσους πιστούς προσέλθουν, όπως επισημαίνει η Morningstar.

Πιο αναλυτικα, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου σημειώνουν μέτρια αύξηση. 

Σύμφωνα με τη Morningstar, οι αγορές προσαρμόστηκαν στην αβέβαιη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι δε διαχειριστές σταθερού εισοδήματος εξηγούν πού πρέπει να επικεντρώσουν οι επενδυτές τα χαρτοφυλάκιά τους μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων σε πέντε χρόνια.

«Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, παρατηρήσαμε ελαφρά άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την καμπύλη λήξης», λέει ο Τζάκομο Κάλεφ, επικεφαλής αναλυτής στην NS Partners για την Ιταλία.

«Αυτό δείχνει ότι, παρά την εμπιστοσύνη της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, η διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ανήλθε στο 3,87% από 3,83% και του γερμανικού bund στο 2,56% από 2,53%.

Ομόλογα: Τι να ψάξετε 

Γενικά, όταν τα επιτόκια πέφτουν, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τείνουν να μειώνονται, όπως και η τιμή των εκκρεμών ομολόγων. Αλλά η αντίδραση της αγοράς ήταν σχετικά σιωπηλή σε σχέση με την πρώτη μείωση από το 2019. Εστίασε περισσότερο στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, η οποία θα μπορούσε να κάνει την κεντρική τράπεζα πιο προσεκτική στη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο του 2024.

«Η περικοπή εξισορροπείται από συνιστώσες όπως η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό (οι οποίες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν προς τον στόχο) και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για τη μείωση του κόστους των χρημάτων», λέει ο Alberto Biscaro, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Quaestio SGR.

Η ρευστότητα πληρώνει λιγότερα

Οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν δύο παράγοντες, λένε οι ειδικοί. Το πρώτο είναι η ρευστότητα, επειδή τα έσοδα από λογαριασμούς καταθέσεων και άλλα μέσα χρηματαγοράς πρόκειται να μειωθούν ως αποτέλεσμα της πτώσης των επιτοκίων.

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν μείωση ρευστότητας, καθώς η διατήρηση ρευστών περιουσιακών στοιχείων έχει γίνει λιγότερο ελκυστική: «Με τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη σε εξέλιξη, βασική προτεραιότητα για τους επενδυτές είναι να διαχειριστούν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα. Οι τρέχουσες αποδόσεις σε μετρητά, αν και ελκυστικές, δεν θα υπάρχουν για πολύ ακόμη», λέει ο Dean Turner, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης και Βρετανός οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, σε σημείωμα της 6ης Ιουνίου.

«Είμαστε υπέρ της μείωσης των διαθεσίμων μετρητών και επενδύσεων που μοιάζουν με μετρητά προς όφελος εκείνων που μπορούν να προσφέρουν πιο ανθεκτικές αποδόσεις, όπως ένα χαρτοφυλάκιο ποιοτικών ομολόγων».

Αντεστραμμένη καμπύλη απόδοσης, αλλά χωρίς ύφεση

Ο άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων στην ευρωζώνη, με τα 10ετή κρατικά ομόλογα να προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα διετή. Η ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης θεωρείται συχνά ως δείκτης ύφεσης, αλλά τώρα στέλνει διαφορετικά σήματα.

Για τον Andrea Conti, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας στην Eurizon, η ανεστραμμένη καμπύλη «αντανακλά την προσωρινότητα του τρέχοντος επιπέδου των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων». Έκθεση της Eurizon, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαΐου προειδοποίησε τους επενδυτές ομολόγων για αστάθεια.

«Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι σε επίπεδα συμβατά με την τρέχουσα φάση του οικονομικού κύκλου. Ωστόσο, εάν τα μελλοντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιώσουν την άνοδο που παρατηρήθηκε τον Μάιο, οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να παρουσιάσουν αστάθεια».

Πού επενδύουν τώρα οι διαχειριστές ομολόγων

Οι διαχειριστές ομολόγων κοιτάζουν ήδη πέρα ​​από τη μείωση των επιτοκίων της 6ης Ιουνίου και οι θέσεις ποικίλλουν. Ορισμένα σχόλια μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν προτίμηση για μεσαίες και βραχυπρόθεσμες λήξεις και περιφερειακό χρέος, όπως τα ιταλικά ή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αλλά υπάρχουν και διαχειριστές χαρτοφυλακίου που έχουν μια πιο σφαιρική άποψη για το σταθερό εισόδημα.

Όπως επισημαίνει στη Morningstar ο Mauro Valle, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Generali AM, προτιμά το χρέος της περιφερειακής χώρας: «Συνεχίζουμε να έχουμε θετική άποψη για τα γερμανικά επιτόκια στην περιοχή του 2,5% και διατηρούμε τη μακροχρόνια έκθεσή μας. Είμαστε θετικοί στις βραχείες και μεσαίες διάρκειες της καμπύλης αποδόσεων του ευρώ, καθώς η αντιστροφή της καμπύλης είναι αρκετά σημαντική και δεν βλέπουμε προϋποθέσεις για περαιτέρω αναστροφή στο άμεσο μέλλον.

«Συνεχίζουμε να είμαστε θετικοί στις χώρες της περιφέρειας, καθώς το carry trade και η αναζήτηση αποδόσεων θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για τις προτιμήσεις των επενδυτών, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο μέλλον το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει» λέει ο Valle.

Ο Francesco Castelli, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Banor, λέει: «Η Λαγκάρντ σήμερα δεν αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη για τους επενδυτές: ωστόσο, επιβεβαίωσε την πτωτική κατεύθυνση των επιτοκίων.

«Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε τη διάρκεια του ομολόγου όχι ως κίνδυνο αλλά ως ευκαιρία. Για έναν επενδυτή με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η διατήρηση διάρκειας μεταξύ τριών και πέντε ετών καθιστά δυνατό τον καθορισμό ελκυστικών αποδόσεων σήμερα που είναι υψηλότερες από το επιτόκιο του πληθωρισμού (ενδεικτικά 3% για κρατικά χαρτοφυλάκια, 4% για εταιρική επενδυτική βαθμίδα)».

Ώρα να δούμε τα μεσοπρόθεσμα ομόλογα; Ή υψηλή απόδοση;

Ο Πάτρικ Μπάρμπε, επικεφαλής ευρωπαϊκού σταθερού εισοδήματος στη Neuberger Berman, βλέπει την πιθανή επίδραση τριών μειώσεων επιτοκίων φέτος. «Αυτό θα ήταν ευνοϊκό για τα μεσοπρόθεσμα ομόλογα και τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών με χαμηλότερη αξιολόγηση.

Σε σημείωμα της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση, η Ann-Katrin Petersen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ανατολική Ευρώπη στην BlackRock, προτρέπει τους επενδυτές να έχουν στο μυαλό τους τη μεγάλη εικόνα.

«Τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν διαρθρωτικά υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, υποστηρίζοντας την ελκυστικότητα του εισοδήματος. Είμαστε τακτικά ουδέτερα στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης καθώς η πορεία πολιτικής παραμένει αβέβαιη. Σε σχέση με τις ΗΠΑ υποστηρίζουμε τα ευρωπαϊκά ομόλογα λόγω μικρότερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων».

Ο Gabriele Foà, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Algebris Investments, σε ερευνητικό σημείωμα με ημερομηνία 6 Ιουνίου, βλέπει μεγαλύτερη αξία σε ομόλογα υψηλότερης απόδοσης: «Οι μειώσεις επιτοκίων δεν προσφέρονται για συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Βλέπουμε αξία στις υψηλές αποδόσεις της παγκόσμιας πίστωσης, η οποία εξαρτάται λιγότερο από τα επιτόκια και περισσότερο από την ανάπτυξη. Το επίπεδο των πιστωτικών περιθωρίων είναι περιορισμένο σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο, αλλά δεν υπάρχει έλλειψη ευκαιριών σε επιλεγμένους τομείς.

«Στην Ευρώπη, βλέπουμε αξία σε οικονομικούς υφισταμένους [ομόλογα χαμηλότερης διαβάθμισης] και σε αμυντικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: