Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα
- 15/12/2016, 12:01
- SHARE
Ο επίτροπος των οικονομικών υποθέσεων παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της Ελλάδας ζητώντας από τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα, σημειώνει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντά στην κριτική που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις και απορρίπτει τα επιχειρήματα που διατύπωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφορικά με τις συντάξεις και το αφορολόγητο.
«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της «μετα-αλήθειας», είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήσουμε ορισμένους ισχυρισμούς να μείνουν χωρίς να αντικρουστούν» αναφέρει ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει «πρωτοφανείς προσπάθειες» συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό σύστημα, τη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων και το σύστημα του ΦΠΑ».
«Είναι ζωτικής σημασίας η συμφωνία για αξιόπιστους δημοσιονομικούς στόχους να επιτευχθεί γρήγορα» για το διάστημα μετά το 2018, τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Οι στόχοι αυτοί δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους πετύχει χωρίς να υπονομεύουν την ανάπτυξη… ούτε θα πρέπει να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να συνδέονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες».
Η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος ολοκληρώθηκε επιτυχώς και το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ συνεργάζονται με την Ελλάδα για να καταλήξουν σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα -αν όλοι οι εταίροι συμμετέχουν εποικοδομητικά τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.
«Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και οι θεσμοί πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία», αναφέρει στο άρθρο του ο Μοσκοβισί. «Χρειάζομαστε να συμμετέχουν όλοι οι εταίροι, αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη για την επίτευξη αυτού».
Λίγο αργότερα, ο Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ανέφερε πως η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσαμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή.
Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.
Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό κα τις ελληνικές αρχές τόνισε ο κ. Πιτέλα.