Μοσκοβισί: Μεταμνημονιακή συμφωνία ναι, (κρυφό) νέο πρόγραμμα όχι

Μοσκοβισί: Μεταμνημονιακή συμφωνία ναι, (κρυφό) νέο πρόγραμμα όχι
epa06617467 Pierre Moscovici, the European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs gives a press conference in Brussels, Belgium, 21 March 2018 , to present new measures to ensure that digital business activities are taxed in a fair way in the EU. EPA/OLIVIER HOSLET

«Η Ελλάδα θα ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής».

Μεταμνημονιακή συμφωνία ναι, (κρυφό) νέο πρόγραμμα όχι: το σχήμα αυτό προτάσσει ο Πιερ Μοσκοβισί στην ομιλία του, που θα εκφωνήσει στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ των Reuters/NY Times.

Συγκεκριμένα,«θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών – αλλά δεν πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αποκρύπτεται», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την προσέγγισή του, η Ελλάδα χρειάζεται νέα συμφωνία με τις κυβερνήσεις -πιστωτές της ευρωζώνης μετά την έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσής της στις 20 Αυγούστου, ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, η χώρα θα ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής, απλά υποβάλλοντάς την σε λιγότερο λεπτομερή ετήσιο έλεγχο στους πιστωτές, γνωστό ως επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, κάποιες χώρες της ευρωζώνης ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις για το μέλλον.

Από την πλευρά του το Bloomberg επικαλείται τις δηλώσεις του στελέχους του ΔΝΤ Βιτόρ Γκασπάρ: «Η πρόσφατη τάση στην ελληνική οικονομία ήταν ευνοϊκή» επεσήμανε ο ο επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Β. Γκασπάρ, προσθέτοντας ότι η θέση του Ταμείου για τις πολιτικές της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει. «Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται έναν συνδυασμό εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές» τόνισε.