«Μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση
- 12/06/2015, 17:36
- SHARE
Το διπλό τελεσίγραφο των δανειστών και η αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων.
Την ώρα που οι δανειστές διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει πλέον πολιτική διαπραγμάτευση και προτρέπουν την Αθήνα να τα βρει με τα τεχνικά κλιμάκια, η κυβέρνηση συνεχίζει τη «σκληρή γραμμή» ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους.
Ωστόσο, οι δανειστές στέλνουν διπλό τελεσίγραφο. Πρώτα από όλα διαμηνύουν ότι χωρίς το ΔΝΤ η συμφωνία είναι αδιανόητη. Δεύτερον, εμμένουν έως και την τελευταία γραμμή στη δική τους πρόταση, ζητώντας από την Αθήνα να απαντήσει γραμμή-γραμμή και, σε περίπτωση που απορρίψει κάποια μέτρα, να προτείνει αξιόπιστα ισοδύναμα.
Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι και απαντά ότι η διαπραγμάτευση είναι μόνο πολιτική, κατά συνέπεια, ορθώς αποχώρησε το ΔΝΤ. Ερμηνεύει, μάλιστα, την κίνηση του Ταμείου ως προσπάθεια πίεσης και εκτιμά ότι μόλις συμφωνηθεί πολιτικά το πλαίσιο και ξαναβρεθούν τα τεχνικά κλιμάκια, θα επιστρέψει. Μάλιστα, υποστηρίζει πως είναι έτοιμη να στείλει και πάλι στις Βρυξέλλες την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, δηλαδή, τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η κυβέρνηση όμως αγνοεί επιδεικτικά τα μηνύματα της Κομισιόν, δια στόματος του ίδιου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας και ερμηνεύει την κίνησή του ως προσπάθεια να «ηρεμήσει» το Ταμείο. Διαμηνύει από την πλευρά της ότι δεν θα δεχθεί αποσπασματική συμφωνία, που δεν θα περιέχει λύση για το θέμα του χρέους και ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.
Πάντως, εκτός από το ΔΝΤ, από το Brussels Group έχουν αποχωρήσει τα τεχνικά στελέχη τόσο της ΕΚΤ, όσο και της Κομισιόν.
Όπως δηλώνουν, για να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις των θεσμών, θα πρέπει να λάβουν απαντήσεις της κυβέρνησης επί των μέτρων που εκείνοι έχουν προτείνει. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι θα τις αξιολογήσουν και μόνο εάν θεωρηθούν αξιόπιστες, θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις. Ζητούν δε, μέτρα 5,4 δισ. ευρώ μόνο για φέτος, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να υλοποιηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ.
Οι μέρες λιγοστεύουν επικίνδυνα, καθώς για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, θα πρέπει να υπάρχει κείμενο συμφωνίας το αργότερο έως την Τρίτη. Με τα έως τώρα δεδομένα αυτό δεν φαίνεται εφικτό, όπως υποστηρίζουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση.