«Μπουρλότο» στη ΝΔ μετά το φιάσκο στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ
- 17/04/2016, 15:36
- SHARE
Λακκούβες στο δρόμο για το γαλάζιο συνέδριο. Σκληρή σύγκρουση με αφορμή την εκλογή ΚΕ και συνέδρων της νεολαίας. Άρωμα διαγραφών.
Bίκυ Σαμαρά
Όλοι εναντίον όλων: Πρωτοφανή γεγονότα σημάδεψαν το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, όπου επρόκειτο να εκλεγούν οι σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν τη νεολαία στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, ενώ ένταση επικρατεί και στις νομαρχιακές όπου πραγματοποιούνται σήμερα εκλογές για τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων.
Λίγο πριν τις δύο τη νύχτα εκδόθηκε ανακοίνωση ότι η διαδικασία εκλογής ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ “λόγω τεχνικών προβλημάτων” και πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα Κυριακή. Μένει ωστόσο να φανεί εάν αυτά θα αναγνωριστούν από την ηγεσία, καθώς οι μητσοτακικοί της νεολαίας υπό την καθοδήγηση του Θανάση Νέζη και του Ελπιδοφόρου Παπανικολάου φέρονται σε σύγκρουση με την ομάδα Ανδρέα Παπαμιμίκου- Βασίλη Γεωργιάδη.
Συνεργάτες του κ.Μητσοτάκη δηλώνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι απογοητευμένος με τα όσα έγιναν στην ΟΝΝΕΔ. Μάλιστα ορισμένοι από το περιβάλλον Μητσοτάκη καταγγέλουν «νταβατζήδες» στη νεολαία στους οποίους θα αποδοθούν ευθύνες. Κοινώς διαγραφές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Γεωργιάδης «χρίσθηκε» πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ άνευ κάλπης μετά την πρόσφατη αναταραχή στη νεολαία λόγω της απόφασης Μητσοτάκη να πραγματοποιηθεί τώρα το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και να εκλεγεί νέος πρόεδρος, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Σάκη Ιωαννίδη. Ετσι η ηγεσία είχε “δώσει” τη νεολαία “μονοκούκι”, όμως φαίνεται πως δεν είχαν βρεθεί ισορροπίες για τη συνέχεια.
Όλοι εναντίον όλων: Γιατί τα σπάσανε στη νεολαία
Η ένταση ξέσπασε όταν φάνηκε χθες το μεσημέρι πως οι διάφορες ομάδες θα έδιναν σκληρή μάχη για την εκπροσώπηση τους στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ. Η πλευρά Βασίλη Γεωργιάδη πρότεινε να αυξηθούν τα μέλη της ΚΕ σε 200 ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις, αλλά από την πλευρά Μητσοτάκη ξεκαθάρισαν ότι δε θα το επέτρεπαν αυτό, ορίζοντας ως μάξιμουμ τα 110 μέλη και ζητώντας σε αυτά να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι και όλων των μικρών ομάδων.
Δεν κατέστη ωστόσο δυνατόν να βρεθεί ισορροπία, ενώ αδιάλλακτη ως προς αυτό εμφανίστηκε και η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η οποία ελέγχεται από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και η οποία επίσης ήρθε σε σύγκρουση με τους μητσοτακικούς νεολαίους.
Η πλευρά Γεωργιάδη σύμφωνα με πληροφορίες από μητσοτακικούς συνέδρους φέρεται να ζήτησε να μην εκπροσωπηθεί καθόλου η πλευρά Ιωαννίδη, καίτοι αρχικά υπήρχε συμφωνία να εκλέξει έξι με επτά άτομα στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ σε μία «συμφωνία ειρήνης» με την ηγεσία της ΝΔ.
Ο κ.Παπαμιμίκος, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο μητσοτακικών στελεχών πήγε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, μίλησε στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και εν συνεχεία αποχώρησε.
Κάλπες τελικά φέρονται να στήθηκαν στις 11 το βράδυ, ενώ όμως εν τω μεταξύ είχαν αποχωρήσει πολλοί σύνεδροι κατά πληροφορίες. Ο αριθμός των μελών της ΚΕ ορίστηκε στα 120 άτομα (από 180 μέχρι πρότινος) και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, σε βαρύ όμως κλίμα.
Βαριές καταγγελίες. Τι φέρονται να ζήτησαν οι μητσοτακικοί
Από την αντίπερα πλευρά καταγγέλλουν πάντως ότι ήδη απο την περασμένη Τετάρτη, Νέζης και Παπανικολόπουλος είχαν ζητήσει από το Βασίλη Γεωργιάδη να λάβουν οι μητσοτακικοί νεολαίοι το 30% των οργάνων και των συνέδρων, απειλώντας μάλιστα ότι δε θα επέτρεπαν στους εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ να συμμετάσχουν στις εκλογές προέδρων ΝΟΔΕ που πραγματοποιούνται σήμερα στις νομαρχιακές σε όλη την Ελλάδα. Όπως είχε γράψει το News247, υπήρχε πράγματι σχετικός προβληματισμός για τη συμμετοχή των ΟΝΝΕΔιτών στις τοπικές εκλογές στο επιτελείο του Μητσοτάκη.
Τελικώς πάντως, εστάλη εγκύκλιος από το κόμμα για την “κατάργηση” των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρων νομαρχιακών σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, όπου οι υποψήφιοι πρόεδροι ΝΟΔΕ είχαν στον πρώτο γύρω των εσωκομματικών στηρίξει Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή Απόστολο Τζιτζικώστα.
Η ΝΕΦΕ Τρικάλων κατήγγειλε το γεγονός, καθώς και ότι απεστάλησαν ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ 13 μέλη που δεν ήταν καν εγγεγραμμένα στα μητρώα, αρνούμενη να τους αναγνωρίσει. Ο πρόεδρος της ΝΕΦΕ Νικόλαος Καρδούλας διαμαρτυρήθηκε εγγράφως στη Συγγρού. Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Φίλιππο Ταυρή, ενώ οι νεολαίοι που εξαιρέθηκαν έστειλαν εξώδικο με ενστάσεις για τη διαδικασία.
Δηλώσεις και αντεγκλήσεις
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γεωργιάδης με δήλωση του πριν από λίγο αναφέρει ότι η ψηφοφορία στο συνέδριο της νεολαίας ολοκληρωθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα Κυριακή στην ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ.
Υποστηρίζει επίσης ότι: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν συζητήσεις, τοποθετήσεις, αντιπαραθέσεις, όπως “αρμόζει” στην πλέον ζωντανή και ζωηρή πολιτική νεολαία της χώρας και θεωρώ πραγματικά μεγάλη τομή ότι το σώμα συμφώνησε στην τολμηρή απόφαση να μειώσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από 180 σε 120. Στόχος μου είναι το όργανο αυτό να μην είναι ένα όργανο βολεμένων, αλλά να συνεδριάζει τακτικά και να παίρνει αποφάσεις για το μέλλον της οργάνωσής μας.
Όσον αφορά όλους αυτούς που από χθες προσπαθούν να παρουσιάσουν μια “πλασματική” εικόνα για το Συνέδριο της οργάνωσής μας, τους απαντάμε πως όλοι μαζί, μια γροθιά, όχι μόνο δεν πτοούμαστε από τέτοιου είδους επιθέσεις, αλλά μας δυναμώνουν για να δώσουμε τη μάχη στο πλευρό του Προέδρου μας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για να τον κάνουμε σύντομα Πρωθυπουργό της χώρας».
Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης πάντως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:
«Από μικρό παιδί έχω υπηρετήσει την ΟΝΝΕΔ, σχεδόν από όλες τις θέσεις. Έχω ζήσει χαρές και λύπες. Έχω κερδίσει και έχω χάσει πολιτικές διαδικασίες. Σε κάθε συνέδριο ψηφιζόταν αλλαγές στον κανονισμό, λαμβάνονταν πολιτικές αποφάσεις, εκλέγονταν τα νέα όργανα από τους συνέδρους και αυτό αποτελούσε γιορτή για την οργάνωση. Δυστυχώς αυτά τελείωσαν με το φιάσκο του 10ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ. Δεν στήθηκαν κάλπες για καμία διαδικασία , οι σύνεδροι αποχώρησαν χωρίς συμμετοχή σε πολιτικές αποφάσεις και ψηφοφορίες ενώ δεν αποφασίστηκε καμία τροποποίηση του κανονισμού. Πλήρης διάλυση. Κάποιοι για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις, οδηγούν την οργάνωση στον γκρεμό και στην πλήρη απαξίωση χωρίς να αντιλαμβάνονται το μεγαλείο της . Θα μας βρουν απέναντι. Οχι μόνο εμένα , αλλά όλους όσους αισθάνονται μέλη της μεγάλης οικογένειας της ΟΝΝΕΔ».
Ενώ ο Νικος Λυσιγάκης που είχε αναλάβει την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, επίσης μέσω facebook σχολίασε:
«Θα ειπωθούν πολλά, θα γραφτούν περισσότερα. Εγω μένω σ’αυτό που είπα κλείνοντας σήμερα το κομμάτι των ομιλιών των συνέδρων. Όσοι το άκουσαν, ξέρουν. Πριν λίγο ολοκλήρωσα μια πορεία 13 χρόνων στην οργάνωση. Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με το σεβασμό και τη φιλία τους, πέρα από γραμμές και κάλπες. Όσο και αν ξενίζει, γνωρίζω ότι αποχωρώ πικραμένος αλλά ξέρω μέσα μου οτι το κάνω με το κεφάλι ψηλά, ούτε βήμα πίσω από όσα πιστεύω».
Ζητείται οξυγόνο
Μέσα σε αυτό το κλίμα έγινε σήμερα η παρουσίαση του συνθήματος του συνεδρίου της ΝΔ στη Συγγρού. Το συνθημα είναι “Οξυγόνο για την Ελλάδα μας” και τα γραφεία του κόμματος κάλυψε ένα τεράστιο πανώ με αυτό το μήνυμα.
«Η Νέα Δημοκρατία έχει μπει πια στην τελική ευθεία για το 10ο Τακτικό Εθνικό της Συνέδριο. Ένα Συνέδριο, στο οποίο θα κάνουμε πράξη το αίτημα των φίλων και των μελών της Νέας Δημοκρατίας για μια “Νέα Δημοκρατία από την Αρχή”.
Επιλέξαμε για σύνθημα του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου το “Οξυγόνο για την Ελλάδα μας”. Το οξυγόνο για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία.
Το οξυγόνο για να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδα μας έτσι όπως τη θέλουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση.
Για αποσύνθεση της ΝΔ, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του συστήματος της διαπλοκής να μας πείσει για το «φιλελεύθερο» και «εκσυγχρονιστικό» πνεύμα που επικρατεί στη ΝΔ, υπό τον κ. Μητσοτάκη, ο εκφυλισμός και η αποσύνθεση, οι μάχες μέχρις εσχάτων για τη νομή της κομματικής εξουσίας, οι συγκρούσεις «βαρόνων» και κομματαρχών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ. Αυτή η εικόνα δεν παραπέμπει σε «οξυγόνο», αλλά στη γνωστή, από δεκαετίες, δυσωδία του πελατειακού κράτους και της εξυπηρέτησης προσωπικών και άλλων συμφερόντων. Ο κόσμος, όμως, τους έχει καταλάβει. Όσο κι αν προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν ένα πρόσωπο «νέων», «άφθαρτων» και «σοβαρών τεχνοκρατών», παραμένουν ίδιοι κι απαράλλαχτοι.
Πηγή: Νews247.gr