«Μπράβο» στην κυβέρνηση από τον Τσακαλώτο για τη διαχείριση των capital controls
- 25/11/2015, 09:30
- SHARE
Οι επιπτώσεις των τραπεζικών περιορισμών ήταν μικρότερες εξαιτίας των επιτυχημένων κυβερνητικών χειρισμών, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Υπήρξαν οικονομικές επιπτώσεις από την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών, αλλά αξίζει να δοθεί ένα “μπράβο” στην κυβέρνηση, η οποία κινήθηκε με ευελιξία και πέτυχε να μειώσει τις συνέπειες ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση δώδεκα Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
“Η πρώτη μας μέριμνα” είπε, “ήταν σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, να εστιάσουμε στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε εισαγόμενα προϊόντα που ήταν απαραίτητα για τις εξαγωγές. Βοηθήσαμε τον τουρισμό με το να εξαιρέσουμε τους τουρίστες από τον περιορισμό , ενώ καθιερώσαμε εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων τα 420 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μηνιαίο μισθό 1680 ευρώ.
Το αποτέλεσμα, ήταν ότι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ύφεση το 2016, ήταν ότι θα φθάσει το -4% , οι σημερινές εκτιμήσεις είναι για ύφεση -1,3% και μπορεί να είναι μικρότερη. “Υπάρχουν δύο αφηγήματα” είπε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με το πρώτο τα πράγματα πήγαιναν καλά στο τέλος του 2014, και θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από την κρίση και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.
“Τότε όμως γιατί δεν κλείσατε την πρώτη αξιολόγηση, γιατί δεν πήρατε χρήματα από το καλοκαίρι του 2014 και μετά, και πως θα αντιμετωπίζατε τις ανάγκες του δημοσίου και τις μεγάλες πληρωμές προς τους δανειστές που τότε δεν ήταν ομαλοποιημένες” αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
“Σύμφωνα με το δεύτερο αφήγημα” συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση έκανε μία σύγκρουση η οποία υπήρξε ο καταλύτης που έφερε στο επίκεντρο τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και να ξεκινήσουν συζητήσεις για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη.
Ο κ. Τσακαλώτος, κατέληξε λέγοντας ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης ανοίγει η συζήτηση για το χρέος και η άρση των τραπεζικών περιορισμών, μπορεί να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο.