ΜPW Summit (βίντεο): Η ποσόστωση ως μέτρο και οι αναγκαίες ενέργειες για την ισότητα σε κοινωνία – επιχειρήσεις
- 19/04/2021, 11:14
- SHARE
Στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ακόμη καθεστώς, ενώ σε κορυφαίες θέσεις λήψης αποφάσεων τα ποσοστά των γυναικών είναι αποκαρδιωτικά. Το ΕΚ προωθεί νομοθεσία που επιβάλει υποχρεωτική ποσόστωση γυναικών 40% στην κατάληψη των μη εκτελεστικών θέσεων στα διοικητικά συμβούλια.
Στο Most Powerful Women Summit, που πραγματοποίησε με επιτυχία το Fortune Greece στις 15 Απριλίου, έγινε μια συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά των ποσοστώσεων, με βάση τα επιχειρήματα που ακούγονται και από τις δύο πλευρές, αλλά και δόθηκαν απαντήσεις για το πώς φθάνει μια γυναίκα στην κορυφή της πυραμίδας.
Στο πάνελ, που συντόνισε η Στέλλα Κάσδαγλη, Co-founder, Women on Top, συμμετείχαν οι:
Frode Overland Andersen, Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Αγγέλικα Γκούσκου, Μέλος ΕΣΕΔ, Συνιδρύτρια του CGHub, Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός και Επίτροπος της ΕΕ, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Δείτε το βίντεο:
Frode Overland Andersen, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα
«Το 2002 η Νορβηγία είχε ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών 6%. Μέσα σε έξι χρόνια πήγαμε από το 6% σε ποσοστό εκπροσώπησης άνω του 40%. Αλλά αυτό δεν ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές μέτρο στον ιδιωτικό τομέα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 – αρχές του ’90 είχε ήδη ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ και υιοθετήθηκαν κάποια μέτρα. Μέσα σε 20 χρόνια πήγαμε από το 4% εκπροσώπησης στο 6% – δηλαδή 2 ποσοστιαίες μονάδες σε είκοσι χρόνια. Από το 2002 η βελτίωση υπήρξε θεαματική. Άρα, συμπερασματικά, η νομοθέτηση της ποσόστωσης δούλεψε».
«Είναι σίγουρο ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα πέραν των ποσοστώσεων. Απαιτούνται μέτρα εκπαίδευσης των γυναικών και ενθάρρυνσής τους για να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια. Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος απέδωσε. Αναμφίβολα, πλήθυναν σε μεγάλο βαθμό οι γυναίκες που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών».
Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Υπουργός και Επίτροπος της ΕΕ, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ
«Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον Δείκτη Ισότητας Φύλλων για το 2020. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα υπάρχοντα εργαλεία για να αλλάξει αυτό. Οι αλλαγές είναι ελάχιστες εδώ και 20 χρόνια, έχουμε ελάχιστες γυναίκες δημάρχους, περιφερειάρχες κοκ. Η ποσόστωση από μόνη ως ένα μέτρο που φαντάζει προοδευτικό δεν αρκεί.
Χρειάζεται χρόνος και μέτρα για να γίνουν αποτελεσματικές οι ποσοστώσεις. Το εργασιακό περιβάλλον συγκρούεται με τις κοινωνικές υποχρεώσεις της γυναίκας. Όταν στην Ευρωπαϊκή Επ. είχαμε βάλει ποσοστώσεις στα ερευνητικά πρότζεκτ 40%, έγινε επανάσταση».
Αγγέλικα Γκούσκου, Μέλος ΕΣΕΔ, Συνιδρύτρια του CGHub
«Οι ποσοστώσεις έχουν άμεση σχέση με την κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία χρειαζόταν αυτή την ώθηση. Στην Ελλάδα εκτός από τα στερεότυπα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλα θέματα. Η επιχείρηση καλείται πλέον να γίνει φορέας καινοτόμων λύσεων. Ο Έλληνας επιχειρηματίας θα πρέπει να καταλάβει πως η πολυμορφία θα βοηθήσει στη δυναμική του επιχειρηματικού συμβουλίου. Χρειάζονται εργαλεία για να γίνει αυτό. Οι καιροί προχωρούν και εμείς οφείλουμε να πάμε με την ροή γεγονότων».
«Η “δεξαμενή” πρέπει να αλλάξει. Όταν θα εφαρμοστεί η πολυμορφία πρέπει να ακούς τι έχει να πει το διοικητικό συμβούλιο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε μία νέα αγορά στην οποία όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί».
Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Πιστεύω πως υπάρχουν ικανές γυναίκες. Οι αριθμοί των επιδόσεων λένε πολλά για αυτό. Στο τέλος της ημέρας μας ενδιαφέρουν οι ορθές πρακτικές εταιρικές διακυβέρνησης. Η ισότιμη μεταχείριση των γυναικών δεν αφορά μόνο στο θέμα της ποσόστωσης, πρέπει να δούμε και άλλα πράγματα.
Στην Γαλλία, δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή του νόμου Κοπέ-Ζίμερμαν ο οποίος επέβαλε το 40% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, είδαμε πως υπάρχουν 45% γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και 45,6% στο SBF 120, δηλαδή 5 πσοστιαίες μονάδες πάνω από τον στόχο. Αυτό έδειξε πως οι επιχειρήσεις με την παρότρυνση των ποσοστώσεων τελικά οδηγήθηκαν στο να αξιοποιήσουν ικανά στελέχη γυναικείου φύλλου.
*Δείτε περισσότερα βίντεο από το Most Powerful Women Summit στο κανάλι του FortuneGreece στο Youtube.