MPWGR2024: Πώς οι υγειονομικές ανισότητες επηρεάζουν τις γυναίκες

MPWGR2024: Πώς οι υγειονομικές ανισότητες επηρεάζουν τις γυναίκες
Η Πόπη Καλαϊτζή με την Αναστασία Παρετζόγλου στη σκηνή
Μερικές φορές η γυναίκα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το σύστημα υγείας και τους γιατρούς.

Οι ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη εξετάστηκαν στο Most Powerful Women Summit 2024 που διοργανώνει το Fortune Greece στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Σε πάνελ που συντόνισε η Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair  του Fortune Greece, μίλησαν οι Πόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης με εξειδίκευση στη Lifestyle Medicine, Μαίρη Καραγεώργου, External Affairs Director της Novo Nordisk και ο Γιάννης Τούντας, Ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κ. Καλαϊτζή υπογράμμισε πως μερικές φορές η γυναίκα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το σύστημα υγείας και τους γιατρούς.

«Η γυναίκα έχει ανάγκη μεγαλύτερης φροντίδας και αυτό αποδεικνύεται από μελέτες. ΟΜΩΣ, η γυναίκα αντιμετωπίζεται διαφορετικά – ένας άνδρας που πονάει είναι γενναίος, μία γυναίκα είναι υστερική. Ο πόνος μιας γυναίκας αποδίδεται συχνά σε ψυχικά αίτια, σε υπερβολή, σε σχέση με τον πόνο του άνδρα. Άρα, συχνά δεν παίρνουν τις γυναίκες στα σοβαρά. Μέχρι τη δεκαετία του ’90, οι ιατρικές μελέτες βασίζονταν στους άνδρες, οι γυναίκες δεν τύχαιναν επαρκούς μελέτης. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν σιγά-σιγά, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας» τόνισε.

Παράλληλα, είπε πως τα μεγάλα προβλήματα στο παρελθόν ήταν το πως οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν ιατρικά στο παρελθόν καθώς και το μικρότερο επίπεδο ιατρικών ερευνών για τις γυναίκες στο παρελθόν. «Αυτά έχουν αρχίσει -ευτυχώς- να αλλάζουν, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Καλαϊτζή.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η κ. Καραγεώργου μίλησε για σύγχρονες τάσεις στον κλάδο του φαρμάκου. «Σήμερα ανακαλύπτουμε φάρμακα που γίνονται πόλος δικτύωσης καινοτόμων θεραπειών για τον ασθενή».

Πρόσθεσε πως η Novo Nordisk επενδύει στην πρόληψη και στην υποστήριξη των ασθενών μέσω καινοτόμων φαρμάκων.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, η κ Καραγεώργου ανέφερε «είναι η στιγμή να δείξουμε λύσεις, αυτά που γίνονται, και να εμπνευστούμε από αυτά. Παράδειγμα: το 79% των επιστημόνων που απασχολούνται σε κλινικές μελέτες στη Novo Nordisk είναι γυναίκες. Τεράστιο νούμερο, που δείχνει ότι επιστήμη και γυναίκες είναι στο προσκήνιο. Έτσι αλλάζει ο κόσμος, οι νοοτροπίες, η κουλτούρα, έτσι αλλάζουν τα ποσοστά, έτσι περιορίζονται τα στερεότυπα. Η εταιρεία μας θέλουμε να είναι benchmark για να ανατρέψουμε τα αρνητικά φαινόμενα στη σχέση ιατρικής και γυναικών».

Ο κ. Τούντας, μιλώντας για τις κοινωνικές ανισότητες, πως δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε τους κοινωνικούς παράγοντες για την Υγεία μας, όπως το εισόδημα, την εκπαίδευση, το εισόδημα κλπ.

Οι άνδρες μετά από τα 65 ζουν περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής σε σχέση με τις γυναίκες.

Ακόμα, ανέφερε πως υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των γυναικών, πχ στο τεστ Παπ, ανάλογα με τα εισοδήματα και το εκπαιδευτικό επίπεδο των γυναικών.

Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία που πρέπει να έχουν οι παρεμβάσεις του κράτους, λέγοντας ότι χρειάζεται να είναι κάθετες και όχι οριζόντιες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Ανισότητες στο εισόδημα οδηγούν σε ανισότητες στη χρήση των υπηρεσιών υγείας. Άρα, οφείλουμε να εξαλείψουμε κοινωνικές ανισότητες και ανισότητες μεταξύ των φύλων ώστε να εξαλείψουμε και τις ανισότητες στην υγεία» συμπλήρωσε ο κ. Τούντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: