MPWGR2024: Οι προοπτικές ανάπτυξης και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης

MPWGR2024: Οι προοπτικές ανάπτυξης και οι ευκαιρίες χρηματοδότησης
Από αριστερά: Ηρώ Φερεντίνου (Παγκρήτια Τράπεζα), Λίνα Καζά (Grant Thornton), Νίκη Π. Δανδόλου (ΥΠΟΙΚ), Τάσος Ζάχος, CEO/Editor In Chief Fortune Greece
Η μεγάλη ευκαιρία που προοιωνίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα σημαίνει μεγάλη ευκαιρία και για την ανάδειξη περισσότερων γυναικών στις επιχειρήσεις.

Η μεγάλη ευκαιρία που προοιωνίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα σημαίνει μεγάλη ευκαιρία και για την ανάπτυξη και ανάδειξη περισσότερων γυναικών στις επιχειρήσεις και στην οικονομία εξετάστηκε στο Most Powerful Women Summit 2024 που διοργανώνει το Fortune Greece στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Όπως περιέγραψε η Νίκη Π. Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας, Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΣΠΑ)/Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το 2024 η χώρα είναι μπροστά σε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ρεκόρ, μόλις έχει ολοκληρωθεί το ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδους και έπεται το νέο.

Σε συζήτηση πάνελ που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, CEO/Editor In Chief Fortune Greece, η κ. Δανδόλου σημείωσε ότι η χώρα αναμένει δημόσιες επενδύσεις ρεκόρ αλλά και μεγάλα επιχειρηματικά προγράμματα που αναδεικνύουν περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες, με ποικίλες δράσεις και πέραν της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Η κ. Δανδόλου αναφέρθηκε στην δημιουργική οικονομία που αναδύεται συνδυάζοντας την έρευνα και την εκπαίδευση και τόνισε ότι αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για αξιοποίηση πόρων για τις γυναίκες και το ζητούμενο δεν είναι να φτάσουμε την αναλογία 50-50 σε όλους τους τομείς.

Η Λίνα Καζά, Partner, Grant Thornton, παρουσίασε δεδομένα αναφερόμενη στην έρευνα που διεξάγει συστηματικά η Grant Thornton. Σημείωσε ότι το ποσοστό γυναικών που εκπροσωπείται στις ηγεσίες των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 33,5% καταδεικνύοντας ότι απέχουμε από το στόχο που είναι η ίση εκπροσώπηση. Με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούμε 30 χρόνια για ίση εκπροσώπηση, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι μία στις πέντε εταιρείες στην Ελλάδα δεν έχει γυναίκα σε διοικητική θέση ενώ στο εξωτερικό αυτό το ποσοστό είναι 9%.

Σύμφωνα με την κ. Καζά το ζητούμενο είναι η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και εργασιακά μοντέλα πιο ευέλικτα, που θα επιτρέψουν σε περισσότερες γυναίκες να ανθίσουν στον χώρο εργασίας. Αναφερόμενη δε σε θέματα στρατηγικής και χρηματοδότησης η κ. Καζά ανέφερε μεταξύ άλλων τη σημασία να στηριχθούν εκτός από παραδοσιακούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, και παραγωγικοί, όπως ο αγροτικό τομέας, δίνοντας έμφαση επίσης στην περιφερειακή ανάπτυξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο η Ηρώ Φερεντίνου, Chief Operating & Transformation Officer, Παγκρήτια Τράπεζα, ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Παγκρήτια Τράπεζα αλλά και οι τράπεζες συνολικά αναπτύσσοντας εργαλεία με βάση τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Όπως εξήγησε, με βάση τη στρατηγική τους στόχευση οι τράπεζες δημιουργούν και άλλα εξειδικευμένα εργαλεία που έρχονται να απαντήσουν σε εξειδικευμένες ανάγκες. Τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης, της διαφάνειας και του να γίνει κατανοητό ότι τα προγράμματα στηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με την κ. Φερεντίνου, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να καλλιεργούνται και τα soft skills. Αναφέρθηκε επίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών μιλώντας ειδικότερα για τις πρωτοβουλίες της Παγκρήτιας Τράπεζας σε απομακρυσμένους Δήμους της Κρήτης, όπου υλοποιεί δράσεις ενδυνάμωσης και επαγγελματικής επιμόρφωσης των γυναικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: