MPWGR2024: Όλα όσα είδαμε στο μεγαλύτερο συνέδριο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα
- 25/04/2024, 11:41
- SHARE
Περισσότεροι από 50 ομιλητές, 20 πάνελ συζητήσεων, πάνω από 300 θεατές με φυσική παρουσία, πάνω από 3.500 μοναδικοί διαδικτυακοί επισκέπτες και δέκα ώρες συνεχούς προβολής συνέθεσαν την εικόνα του φετινού Most Powerful Women Summit, του μεγαλύτερου θεσμού για την γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Το Fortune Greece συγκέντρωσε στη σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος κορυφαίες γυναίκες και άνδρες επιχειρηματίες, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, θεσμικούς φορείς, εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, επιστήμονες και πολίτες οι οποίοι με τις πρωτοβουλίες αφήνουν ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.
Την εκδήλωση άνοιξαν με τις εναρκτήριες ομιλίες τους η Αναστασία Παρετζόγλου, Executive Chair του Fortune Greece και η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Πρόεδρος EBEA, Πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Από την αρχή του MPW Summit τέθηκαν οι βάσεις των ολοήμερων συζητήσεων, ξεκινώντας με το πώς η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας οφείλει να μην αφήσει πίσω της την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, όπως τόνισαν μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις τους οι Γιάννα Ανδρονοπούλου (Microsoft), Βάντα Γιανναρά (DGTAL), Σταυρούλα Καμπουρίδου (ΔΙΑΣ) και Εύη Μπουκώρου Γεωργούδα (GENERATION Y).
Σε ένα ιδιαίτερο firechat, η Τερέζα Μεσσάρη (PRODEA Investments) στάθηκε στην ανάγκη να ξεπεραστούν τα στερεότυπα γύρω από τη θέση των γυναικών στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Λάμπρος Τσόλκας (Accenture) και η Νατάσα Πασχάλη (Eurobank) έθεσαν το στίγμα για το κρίσιμο ζήτημα της αναγκαίας ευημερίας των εργαζόμενων, ιδιαίτερα των μητέρων.
Ρούλα Μπαχταλιά (Eurobank), Αντιγόνη Λυμπεροπούλου (EATE), Μαρίνα Κοντοτόλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Απόστολος Ταμβακάκης (EOS Capital Partners) κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους τα δικά τους απτά παραδείγματα για το πώς οι πράξεις γυναικείας ενδυνάμωσης μπορούν να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα ακόμη και όταν μιλάμε για τον επενδυτικό κόσμο, ενώ στη συνέχεια η Κρύστα Τζελέπη (Treasure Lab PC) μετέφερε από σκηνής την πολύτιμη σοφία που μεταλαμπαδεύει το επιχειρηματικό coaching στις νέες γενιές στελεχών.
Οι αξίες του well being και της αλλαγής τρόπου σκέψης, καθώς και η θαρραλέα παραδοχή ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να παριστάνει έναν χαρακτήρα ο οποίος ούτε της ταιριάζει, αλλά ούτε και αποτελεί τον πραγματικό της εαυτό, συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, σε δύο συζητήσεις που άνοιξαν με το firechat του Κωνσταντίνου Χαραντινιώτη και συνεχίστηκαν με τις Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη (AbbVie Hellas) και την Ζέτα Δούκα (ΜΚΟ ΑΝΑΣΑ).
Τις μεθόδους οι οποίες ενισχύουν την εκπαίδευση αλλά και την επανεκπαίδευση των εργαζόμενων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιέγραψε από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννα Λυτρίβη, ενώ ο Γιάννης Δημαράκης (Scotwork Hellas) και η Ελευθερία Δεσποιναρά (Accenture) σημείωσαν πόσο αναγκαίο είναι να συμβαδίζουν οι επαγγελματικές με τις κοινωνικές δεξιότητες.
Νίκη Π. Δανδόλου (ΥΠΟΙΚ), Λίνα Καζά (Grant Thornton) και Ηρώ Φερεντίνου (Παγκρήτια Τράπεζα) στάθηκαν στις μεγάλες ευκαιρίες που προκύπτουν από την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες να τονωθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Στη συνέχεια, η Πέγκυ Αντωνάκου (Google) και ο Κυριάκος Πιερρακάκης (Υπ. Παιδείας) κατέθεσαν το όραμα, τις πράξεις και τις σημαντικές υποχρεώσεις πολιτείας και ιδιωτικού τομέα ούτως ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα ανταποκριθεί στις τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Στα δύο πάνελ που ακολούθησαν, η Υγεία, οι νέες τεχνολογίες στον φαρμακευτικό κλάδο και μια κοινωνική παθογένεια η οποία οδηγεί ακόμη και σήμερα σε υγειονομικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ειρήνη Αγαπηδάκη (Αν. Υπ. Υγείας), Βασίλης Αποστολόπουλος (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών) και Απόστολος Καραμπίνης (Karabinis Medical) μίλησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές σε όλες τις δομές της υγείας και της φαρμακευτικής.
Πόπη Καλαϊτζή (Ιατρός – Lifestyle Medicine), Μαίρη Καραγεώργου (Novo Nordisk) και Γιάννης Τούντας (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ), προειδοποίησαν από την πλευρά τους για μια πραγματικότητα η οποία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για πάρα πολλές γυναίκες εργαζόμενες: την υγεινομική περιθωριοποίηση και τις έντονες διακρίσεις που συμβαίνουν ακόμη και σήμερα στους εργασιακούς χώρους.
Στη διπλή συζήτηση που ακολούθησε, η εργασία βρέθηκε στο επίκεντρο. Η Δόμνα Μιχαηλίδου (Υπ. Εργασίας) αναγνώρισε τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες στον τρόπο που εργαζόμαστε, καθώς και για τις ανάγκες μεγάλων αναπροσαρμογών στην αγορά εργασίας.
Ιωάννα Βελαώρα (Όμιλος ΤΗΕΟΝ), Ρεβέκκα Πιτσίκα (We R) και Έλενα Στάσση (Intrakat) μίλησαν για τις βέλτιστες πρακτικές ενσωμάτωσης περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι η μεγάλη έλλειψη εργαζόμενων που παρατηρείται αυτήν την εποχή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία επιστροφής πολλών γυναικών στους εργασιακούς χώρους.
Η Τζένη Πάνου (Grant Thornton), ο Αλέξης Πατέλης (Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού) και η Μαρία Συρεγγέλα (ΝΔ) συμφώνησαν καταθέτοντας πολύ χρήσιμα στοιχεία, ότι οι ίσες ευκαιρίες είναι καταρχάς θέμα κουλτούρας.
Από την πλευρά τους, Σουζάνα Κλημεντίδη (AAK LEGAL), Nτιάνα Μαρκάκη (the Boardroom), Ιάκωβος Μιχαλίτσης (BAUSCH + LOMB) και Έλενα Στυλιανού (RSM Greece) έπιασαν το νήμα από την προηγούμενη συζήτηση, για να τονίσουν ότι η υποχρεωτικότητα των ποσοστώσεων δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική στρατηγική στελέχωσης των ΔΣ εταιρειών με γυναίκες, αλλά η πραγματική επιθυμία των διοικήσεων να δώσουν ίσες ευκαιρίες προς όλες και όλους είναι αυτή που πρέπει να οδηγεί τις εξελίξεις.
Στο firechat που ακολούθησε, η Κύρα Κάπη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στο πώς τα νέα μέσα δικτύωσης και τεχνολογίες αλλάζουν εντελώς το τοπίο της επικοινωνίας, ακόμη κι όταν μιλάμε για το προφίλ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου (Frontstage), η Αλεξία Μπακογιάννη (αία relate) και η Αριστοτελία Πελώνη (Διευθύντρια Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού) περιέγραψαν τις αλλαγές που συντελούνται από την εξάπλωση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλα τα επίπεδα ενημέρωσης και marketing, σημειώνοντας όμως ότι ακόμη ορισμένοι χώροι επικοινωνίας δεν θα παραμείνουν ποτέ οι ίδιοι εάν επηρεαστούν πλήρως από τα νέα τεχνολογικά εργαλεία.
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία του Most Powerful Women Summit, η Έλενα Καλλονά (Jungheinrich Hellas), η Χρύσα Ελευθερίου (Interamerican Group) και η Μαρία Ιωαννίδου (Hellenic Duty Free Shops) περιέγραψαν τη θεαματική αλλαγή νοοτροπίας των εταιρικών διοικήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια, τονίζοντας ότι η ειλικρινής στροφή προς τους stakeholders αποτελεί πλέον παράγοντα επιχειρηματικής επιβίωσης και ανάπτυξης.
Η δύναμη της γνώσης και η σημασία του χρηματοπιστωτικού αλφαβητισμού μέσα από εταιρικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, είναι αυτό το οποίο αποζητούν όλο και περισσότερο οι νέες γενιές και οι κοινωνικές ομάδες που νιώθουν απομονωμένες. Αυτό ήταν το ζήτημα που έθεσαν από τη δική τους σκοπιά και τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους, η Νατάσα Κουκουράκη (DoValue), η Εύη Τσουράκη (Παγκρήτια Τράπεζα) και ο Χρήστος Τσούνης (JNBC).
Παρακολουθήστε ξανά όλα τα βίντεο του Most Powerful Women Summit 2024 στο κανάλι του Fortune Greece στο YouTube.
Διοργάνωση: Fortune Greece
Παραγωγή;: Artecniko Productions
Φωτογραφίες: Studio Panoulis