MPWGR2024: Πώς προσελκύεται και διακρατείται το γυναικείο ταλέντο

MPWGR2024: Πώς προσελκύεται και διακρατείται το γυναικείο ταλέντο
Με ποιους τρόπους οι γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

Οι προϋποθέσεις για τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, την ώρα που η ποικιλομορφία είναι πολλαπλασιαστής της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων στο Most Powerful Women Summit 2024, που διοργανώνει το Fortune Greece στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Η Μαρία Νικόλτσιου, δημοσιογράφος και anchor στον Alpha TV μίλησε με την Τζένη Πάνου, Partner, Head of Tax της Grant Thornton, τον Αλέξη Πατέλη, Προϊστάμενο στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης και την Μαρία Συρεγγέλα, Γραμματέα ΠΕ ΝΔ & Βουλευτή Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Αρχικά ο κ. Πατέλης, παρουσίασε έρευνα, σύμφωνα με την οποία την προηγούμενη τετραετία δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. “Μπορούμε να διευρύνουμε το εργατικό δυναμικό και πρέπει να ξεκινήσουμε με τις γυναίκες. Υστερούμε σε σχέση με ΕΕ ως προς ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Είμαστε τρίτοι από το τέλος με μόλις περίπου 66%, ενώ υπάρχει μεγαλύτερο κενό στη συμμετοχή των γυναικών στις μικρότερες και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν δικαιολογείται η διαφορά”, σημείωσε ο Προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Αριστερά:

Η Τζένη Πάνου, στάθηκε στην αρχή της συμπερίληψης, ίσων ευκαιριών. “Η υιοθέτηση τούς είναι θέμα κουλτούρας. Απαιτούνται συνεχείς ενημερώσεις των εργαζομένων για καταπολέμηση προκαταλήψεων βάσει φύλου, οικονομικού υπόβαθρου, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ. Επίσης πολιτική διαφάνειας ως προς τις απολαβές και μισθολογικής ισότητας ανδρών-γυναικών για εργασία ίσης αξίας, μαζί με αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης. Προγράμματα επιμόρφωσης των γυναικών ώστε η γυναίκα να έχει ισότιμη πρόσβαση στη δια βίου εκπαίδευση”, σημείωσε η Partner, Head of Tax της Grant Thornton και πρόσθεσε: “Οι εταιρείες με περισσότερες γυναίκες στα ΔΣ είναι πιο καινοτόμες. Χαρακτηριστικά που έχουν πιο έντονα οι γυναίκες, όπως η ενσυναίσθηση, βοηθούν. Η κουλτούρα συμπερίληψης οδηγεί σε πιο χαρούμενους, πιο παραγωγικούς εργαζομένους και έτσι εξασφαλίζεται και η διακράτηση των εργαζομένων.

Τέλος, η Μαρία Συρεγγέλα υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα δεν προσλάμβανε γυναίκες λόγω αδειών, μητρότητας κλπ. Πλέον με άδειες πατρότητας παίρνουν άδεια και οι άνδρες. “Το να είναι η γυναίκα στην αγορά εργασίας είναι όχι μόνο δικαίωμα αλλά και εργαλείο ανάπτυξης”. Παράλληλα μίλησε για νομοθεσία για τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να επαναπαύονται επειδή δεν υπάρχουν καταγγελίες: “Ο λόγος που δεν υπάρχουν είναι επειδή οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν, Τα περιστατικά υπάρχουν και υπήρχαν, πλέον η κοινωνία ενδιαφέρεται και αυξάνονται οι καταγγελίες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: