MRB: Άνω του 20% η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ – Η ακρίβεια το βασικότερο πρόβλημα για τους Έλληνες
- 12/12/2023, 15:39
- SHARE
Πάνω από το 20% φτάνει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του δεύτερου κόμματος στην πρόθεση ψήφου, που είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την έρευνα «Τάσεις» της MRB που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 32,5%, με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ και τέταρτο το ΚΚΕ:
- ΝΔ: 32,5%
- ΠΑΣΟΚ: 12,2%
- ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%
- KKE: 8,1%
- Ελληνική Λύση: 5%
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,3%
- Σπαρτιάτες 3%
- ΝΙΚΗ: 2,7%
- MEΡΑ25: 2,2%
- Νέα Αριστερά: 2,1%
Με αναγωγή στο σύνολο
- ΝΔ: 38,8%
- ΠΑΣΟΚ: 14,6%
- ΣΥΡΙΖΑ: 13%
- KKE: 9,7%
- Ελληνική Λύση: 6%
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%
- Σπαρτιάτες 3,6%
- ΝΙΚΗ: 3,2%
- MEΡΑ25: 2,6%
- Νέα Αριστερά: 2,5%
Νέα Αριστερά
Για τη Νέα Αριστερά, η αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείται θετικά από τo 24,5% αλλά ως κοινοβουλευτικό αντιπολιτευτικό σχήμα, συγκεντρώνει 9,2% θετικές κρίσεις με τις αρνητικές να διαμορφώνονται στο 77,5%.
Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να ψηφίσουν ένα κόμμα που θα έχει ως κορμό τους αποχωρήσαντες από το ΣΥΡΙΖΑ το 3,1% δηλώνει «Σίγουρα θα το Ψήφιζα» (2,5% στην αναγωγή της Πρόθεσης Ψήφου) και το 8,4% «Μάλλον θα το ψήφιζα». Το «Σίγουρα θα το Ψήφιζα» στους ψηφοφόρους του Ιουνίου ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 11,1%, ενώ στα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς είναι αρκετά χαμηλότερα.
Πολιτικοί αρχηγοί
Οι αξιολογήσεις των αρχηγών των κομμάτων έχουν ως εξής:
- Κυριάκος Μητσοτάκης -> 39,7%
- Δημήτρης Κουτσούμπας -> 25,1%
- Νίκος Ανδρουλάκης -> 24,5%
- Ζωή Κωνσταντοπούλου -> 18,8%
- Στέφανος Κασσελάκης->18,5%
Κυριάκος Βελόπουλος -> 15,6% - Δημήτρης Νατσιός -> 7,6%
- Βασίλης Στίγκας ->5,3%
Ακρίβεια
Ο πληθωρισμός / ακρίβεια παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων Πολιτών, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της Υγείας/Περίθαλψης. Με σαφώς μειούμενο ποσοστό στην τρίτη θέση παραμένει η Ανεργία και ακολουθούν η Παιδεία, η Οικονομική Ανάπτυξη και με αύξηση +8% (στο 17,7% ποσοστιαία τεράστια διαφορά) το Φορολογικό Σύστημα.
Το κόστος ζωής είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, οι οποίες αναγνωρίζονται από τους πολίτες και την ευρεία στήριξη που έχει υπάρξει, έως σήμερα δεν δείχνει σημάδια τιθάσευσης και υποχώρησης.
Πλειστηριασμοί
Το ζήτημα των πλειστηριασμών φαίνεται να απασχόλει τους πολίτες οι οποίοι πιστεύουν σε ποσοστό 78% ότι το φαινόμενο είναι εκτεταμένο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε σχέση με ένα χρόνο πριν (Δεκ. 2022 73,1% ).
Ως προς τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, για να προστατεύσει τους ευάλωτους και όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν θέμα με την αποπληρωμή του δανείου τους, το 23,3% πιστεύει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και το 70,7% ότι υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης προστασίας.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Για τα ελληνοτουρκικά, οι Έλληνες στην παρούσα μέτρηση φοβούνται λιγότερο ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών (38,8%) σε σχέση με ένα χρόνο πριν (52,1%). To 45,3% πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και το 43,3% προς την λάθος. Τα ποσοστά είναι αμετάβλητα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όπως αμετάβλητα παραμένουν και τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι δεν πρέπει να διαιωνίζεται η αντιπαλότητα και πρέπει να βρεθεί ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των δύο χωρών (48,1%).
Αντίθετα, το 46,1% πιστεύει ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης και η χώρα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμη απέναντι στην Τουρκία.
Σε θέματα παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και παραβάσεων από την Τουρκία οι πολίτες σε ποσοστό 50,9% απαιτούν σθεναρότερη αντίδραση από την χώρα ενώ, το 27,7% δηλώνει ότι η στάση της χώρας είναι ορθή και το 13,4% θα ήθελε πιο διαλλακτική
στάση.
Τέλος, ως προς την άσκηση του δικαιώματος της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια το 36,5% πιστεύει ότι πρέπει να γίνει άμεσα και το 39,1% το παραπέμπει στο μέλλον, όταν θα είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες.
Πόλεμος στη Γάζα
Στην μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των Ισραηλινών και Παλαιστινίων οι Έλληνες τάσσονται περισσότερο στο πλευρό των Παλαιστινίων (30,9%) και λιγότερο υπέρ των Ισραηλινών (17,3%). Το 24,1% πιστεύει ότι κανένας από τους δύο δεν έχει δίκαιο και το 17,3% ότι έχουν και οι δύο δίκαιο.
Τέλος το 10,3% δεν παίρνει θέση.
Ως προς την κομματική προέλευση, μόνο στους ψηφοφόρους της ΝΔ υπερτερούν αυτοί που πιστεύουν ότι το δίκαιο βρίσκεται με την πλευρά του Ισραήλ.
Στους ψηφοφόρους όλων των υπόλοιπων κομμάτων υπερτερούν οι φιλο-παλαιστινιακές τοποθετήσεις.
Στην μεγάλη τους πλειοψηφία (79,1%) οι Έλληνες πιστεύουν στην ύπαρξη δύο κρατών, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της ύπαρξης τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.