Ν. Φραντζεσκάκης: «Οι Ρώσοι τουρίστες θέλουν να έρθουν και η Ελλάδα δεν τους αφήνει»

Ν. Φραντζεσκάκης: «Οι Ρώσοι τουρίστες θέλουν να έρθουν και η Ελλάδα δεν τους αφήνει»
Ένας άντρας κοιτάει το κινητό του τηλέφωνο ενώ παρευρίσκεται στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στα Σπάτα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020., Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι προβλέψεις για τον κλάδο των αερομεταφορών, το στοίχημα της αμερικανικής αγοράς και ο ξενοδοχειακός «οργασμός».

Αρκετά αισιόδοξες φαίνεται να είναι οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, Eurocontrol, αναφορικά με την πορεία του κλάδου των αερομεταφορών, καθώς το 2022 αναμένεται ταχεία ανάκαμψη, κοντά στα επίπεδα της αεροπορικής κίνησης του 2019, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία είχε σταθερή ανάκαμψη μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, φτάνοντας  το καλοκαίρι στο 70% των επιπέδων του 2019. Μάλιστα στις 27 Αυγούστου οι αριθμοί πτήσεων κατέγραψαν υψηλό δύο ετών στις 27 Αυγούστου, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου έφτασαν στο 81% του 2019. Η κίνηση του Δεκεμβρίου προσέγγισε στο 78% του ίδιου μήνα το 2019 παρά τους πρόσθετους περιορισμούς. Όμως οι οικονομικές επιπτώσεις «παραμένουν τεράστιες», με τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς να χάνουν 18,5 δισ. ευρώ το 2021 και 22 δισ. ευρώ το 2020.

Η εικόνα που έχει ο Διευθυντής Ελλάδας – Κύπρου της Discover the World, κ. Ντίνος Φραντζεσκάκης είναι τελείως διαφορετική και συντάσσεται με τις εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ, η οποία προβλέπει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών το 2022 θα διαμορφωθούν στο 61% του 2019, αυξημένα μεν από το 40% που ήταν το 2021%.

«Θεωρώ αδύνατο να πιάσουμε τα επίπεδα του 2019 φέτος. Βέβαια, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει καλύτερες επιδόσεις, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, και πιστεύουμε ότι, εκτός απροόπτου, η τουριστική κίνηση τη χρονιά που διανύουμε θα εξελιχθεί ακόμα καλύτερα. Από συνομιλίες που έχουμε με την Nord Wind προκύπτει ότι οι Ρώσοι τουρίστες θέλουν διακαώς να επισκεφτούν την Ελλάδα και ρωτούν συνέχεια για τα traffic rates. Ζητούν δύο πτήσεις την εβδομάδα από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη για Θεσσαλονίκη και αντίστοιχα για Αθήνα και μία ακόμη για Καζάν».

Το οξύμωρο, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Φραντζεσκάκη είναι ότι, ενώ επίσημα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού λένε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη ρωσική αγορά, την ίδια ώρα, η ρωσική πολιτική αεροπορία λέει ότι η αντίστοιχη ελληνική δεν την αφήνει να πετάξει. «Θεωρούμε ότι ενδεχομένως να είναι ένα μέτρο πίεσης από την Ευρώπη για όλα όσα γίνονται στο φυσικό αέριο. Ναι μεν λέμε ότι είμαστε ανοιχτοί και ότι μπορούν να έρθουν όμως στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά» λέει χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει ότι διεξάγονται ραντεβού και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σχολιάζοντας τα «κανόνια» που είδαμε στον κλάδο των αερομεταφορών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ο κ. Φραντζεσκάκης τονίζει πως η κατάσταση πλέον έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία και η αίσθηση ότι όσες αεροπορικές, κρατικές και μη, άντεξαν στις οικονομικές κακουχίες θα συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους. Αναφέρει ως παράδειγμα την Condor, η οποία έλαβε στα τέλη του 2021 ένεση ρευστότητας 400 εκατομμυρίων ευρώ από επενδυτές και επεκτείνει το πτητικό της έργο προς Ελλάδα.  Παράλληλα, η Virgin σώθηκε στο παρα πέντε, όπως και η Air Mexico, η οποία ανοίγει πτήσεις σε Λονδίνο, Μαδρίτη και Παρίσι μετά από πολλά χρόνια.

«Το πρόβλημα ήταν οι αποζημιώσεις. Οι αεροπορικές δεν είχαν ρευστότητα στα ταμεία τους και έπρεπε να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες από τις πτήσεις που ακυρώνονταν. Η ΙΑΤΑ έκανε τα στραβά μάτια και τα vouchers που δόθηκαν ήταν υπό προϋποθέσεις. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω οδήγησε αρκετούς αερομεταφορείς στη χρεοκοπία. Επίσης λάβετε υπόψη ότι ένα αεροπλάνο πρέπει να πετάει συνέχεια διότι όσο κάθεται ακινητοποιημένο τόσο πιο ασύμφορο γίνεται. Το ημερήσιο κόστος συντήρησης ανέρχεται σε 10.000 δολάρια!».

Για όλους το μεγάλο στοίχημα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η πορεία της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας και θα είναι ενδεικτικό για το μοίρασμα της πίτας, είναι το τι θα κάνει τελικά η Ασία. Η ζήτηση για εξωτικά ταξίδια είναι αυξημένη και αν η αγορά λειτουργήσει κανονικά θα πάρει σημαντικό μερίδιο αγοράς από τις υπόλοιπες Ηπείρους.

«Από συνομιλίες που έχουμε με αερομεταφορείς και tour operators από Ασία θα έλεγα ότι, προς το παρόν, δεν έχουν δείξει σημάδια αντίδρασης. Η συγκεκριμένη αγορά παραμένει ένα ερωτηματικό. Ωστόσο τα μηνύματα που λαμβάνουμε από Αμερική και Καναδά υποδηλώνουν ότι θα έχουμε σημαντικά έσοδα από αυτές τις αγορές. Από Αμερική έχουν προγραμματιστεί 14 πτήσεις την εβδομάδα έως τέλη Οκτωβρίου, ενώ από Καναδά έχουμε 12 επιπλέον πτήσεις από Air Canada και Air Transit. Το νούμερο είναι τεράστιο. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας οικοδομικός οργασμός από τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στη χώρα μας. Βιώνουμε πρωτόγνωρα πράγματα και υπάρχει μεγάλη κίνηση και ζήτηση για το εγχώριο τουριστικό προϊόν» καταλήγει ο κ. Φραντζεσκάκης.