Ναΐμ Κάσεμ: Τι γνωρίζουμε για τον υπαρχηγό της Χεζμπολάχ που έκανε την πρώτη του εμφάνιση

Ναΐμ Κάσεμ: Τι γνωρίζουμε για τον υπαρχηγό της Χεζμπολάχ που έκανε την πρώτη του εμφάνιση
epa10876348 Sheikh Naim Qassem, deputy of Hezbollah leader Sayyed Hassan Nasrallah, speaks during an event to mark the 41st anniversary of the Sabra and Shatila massacre, in Beirut, Lebanon, 22 September 2023. Lebanese militiamen allied to Israel killed between 2,000 and 3,500 people in the massacre that took place in Shatila, a Palestinian refugee camp, and Sabra the adjacent neighborhood in the southwest of Beirut between 16-18 September 1982. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διάρκειας 19 λεπτών δήλωσή του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Νασράλα.

Ο υπαρχηγός της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η οργάνωση θα επιλέξει διάδοχο του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, “με την πρώτη ευκαιρία” και ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ.

Η διάρκειας 19 λεπτών δήλωσή του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση ανώτερου ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Νασράλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθούν οι πληροφορίες που είναι γνωστές για τον Κάσεμ, σύμφωνα με το ΑΠΕ:

— Είναι βετεράνος της οργάνωσης στην οποία υπηρετεί ως υπαρχηγός από το 1991.

— Διορίστηκε στη θέση αυτή από τον προκάτοχο του Νασράλα στην ηγεσία της οργάνωσης, τον Αμπάς αλ-Μουσάουι, ο οποίος σκοτώθηκε από επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου το 1992, και παρέμεινε στη θέση του όταν ανέλαβε τα ηνία της Χεζμπολάχ ο Νασράλα.

— Ο πολιτικός του ακτιβισμός ξεκίνησε στο σιιτικό Κίνημα Αμάλ του Λιβάνου, το οποίο ιδρύθηκε το 1974. Αποχώρησε από το Αμάλ το 1979 μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, η οποία διαμόρφωσε τις πολιτικές απόψεις πολλών νεαρών Λιβανέζων σιιτών ακτιβιστών.

— Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της Χεζμπολάχ παραχωρώντας πολλές συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

— Ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διασυνοριακές συγκρούσεις με το Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, τον Ιούνιο, δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι η απόφαση της Χεζμπολάχ δεν ήταν να επεκτείνει τον πόλεμο, αλλά ότι αν της επιβαλλόταν ο πόλεμος τότε θα πολεμούσε.

— Υπήρξε γενικός συντονιστής των προεκλογικών εκστρατειών της οργάνωσης από τότε που ξεκίνησε η Χεζμπολάχ να συμμετέχει, το 1992.

— Γεννήθηκε το 1953 στη συνοικία της Βηρυτού, Μπάστα Τάχτα, και η οικογένειά του έλκει την καταγωγή της από την Κφαρ Φίλα, στον κυρίως σιιτικό νότο του Λιβάνου. Είναι παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: