Να αλλάξει το Δουβλίνο θέλει η φον ντερ Λάιεν
- 19/07/2019, 11:45
- SHARE
Την πρόθεσή της να διορθώσει τα «κατασκευαστικά λάθη» των κανόνων του Δουβλίνου για τη διαδικασία παροχής ασύλου στην ΕΕ και να μεταρρυθμίσει το σημερινό σύστημα προς όφελος των μεσογειακών χωρών εξέφρασε η διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Δεν κατάλαβα ποτέ πραγματικά, γιατί το Δουβλίνο ξεκινούσε με την εξής απλή εξίσωση: ο μετανάστης πρέπει να παραμείνει εκεί όπου πατάει για πρώτη φορά ευρωπαϊκό έδαφος», επισημαίνει χαρακτηριστικά η συντηρητική πολιτικός στη σημερινή Bild, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Μπορούμε να έχουμε σταθερά εξωτερικά σύνορα μόνον όταν προσφέρουμε επαρκή βοήθεια στις χώρες που λόγω της γεωγραφικής τους θέσεις υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις», εκτιμά η φον ντερ Λάιεν και προσθέτει, «πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το Δουβλίνο ώστε να επιφέρουμε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών».
Ήδη πριν την εκλογή της στην ηγεσία της Κομισιόν την περασμένη Τρίτη η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχε αξιώσει ένα νέο ξεκίνημα των ατελέσφορων μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεων και ένα «Νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».
«Να σταματήσουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο»
Οι ισχύοντες κανόνες του Δουβλίνου ορίζουν ως υπεύθυνη για την εξέταση του αιτήματος παροχής ασύλου την πρώτη χώρα υποδοχής, εκείνη δηλαδή όπου ο αιτών πάτησε κυριολεκτικά πρώτη φορά ευρωπαϊκό έδαφος. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τις μεσογειακές χώρες και κυρίως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Μάλτα αφού είναι εκείνες που βρίσκονται στα νότια εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης όπου οδηγούν οι περισσότερες προσφυγικές διαδρομές.
Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης των κανονισμών ώστε να διασφαλίζεται μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και των βαρών δεν καρποφόρησαν μέχρι στιγμής εξαιτίας της άρνησης χωρών, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη, όπως της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, να δεσμευτούν για την υποδοχή συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.
Στη συνέντευξή της στη Bild η νέα πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει την ανάγκη να απαλλαγεί η συζήτηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό από τα συναισθήματα, όπερ σημαίνει, «να σταματήσουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο και να αρχίσουμε να αναζητούμε ρεαλιστικές λύσεις».
Επί της αρχής, σύμφωνα με την ίδια, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στις χώρες προέλευσης προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να καταπολεμηθούν η φτώχεια και η τρομοκρατία και να δοθεί στους ανθρώπους μια προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ θα πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κατά των διακινητών και να προστατεύσει πιο αποτελεσματικά τα σύνορα με τη βοήθεια της Frontex.