Να εγκριθεί η ήδη απορριφθείσα συμφωνία της για το Brexit ως τον Ιούλιο θέλει τώρα η Τερέζα Μέι
- 25/04/2019, 16:18
- SHARE
Η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θέλει η τρεις φορές ηττηθείσα συμφωνία της για το Brexit να εγκριθεί από το κοινοβούλιο πριν ανοίξει το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα ο ντε φάκτο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
Ο Λίντινγκτον δήλωσε ότι ο χρόνος εξαρτάται από το πώς θα προχωρήσουν οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα για την εξεύρεση συναίνεσης σε μια συμφωνία, αλλά είπε ότι το θέμα δεν μπορεί να τραβά εις μάκρος.
«Δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένο χρόνο. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς προχωρούν οι συζητήσεις με το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε ο Λίντινγκτον στο Reuters στη Γλασκόβη όπου συμμετείχε σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια.
«Δεν θέλω να ορίσω μια αυστηρή ημερομηνία διότι αυτό ξεκινά από μόνο του να δημιουργεί ακαμψίες, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτραπεί να τραβήξει αυτό για πολύ ακόμα. Πραγματικά, χρειάζεται να το τελειώσουμε αυτό πριν έλθει το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, φέτος τον Ιούλιο».
Η Βρετανία βυθίστηκε στο πολιτικό χάος αφού το κοινοβούλιο απέρριψε τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η Μέι με την ΕΕ και είναι ακόμα ασαφές το πότε και το εάν η χώρα θα αποχωρήσει από το μπλοκ.
Η ΕΕ παρέτεινε τη σχεδιαζόμενη συμφωνία διαζυγίου από τον Μάρτιο προκειμένου να δώσει στη Μέι περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να πείσει το κοινοβούλιο για τους όρους της εξόδου της χώρας. Η Μέι έχει πει πως ελπίζει ότι η Βρετανία θα μπορέσει να αποχωρήσει πριν η χώρα να πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για κάτι τέτοιο είναι πολύ στενό.
Ερωτηθείς για το εάν η συμφωνία μπορεί να επανέλθει πριν από τότε, ο Λίντινγκτον δήλωσε: «Θέλουμε να φέρουμε αυτή την απόφαση και πάλι πίσω στο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν αλλά θέλουμε να νιώσουμε ότι υπάρχει πράγματι η πιθανότητα το κοινοβούλιο να συνταχθεί σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».
«Νομίζω ότι υπάρχει μια ευθύνη για όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων να καταλήξουν το πώς να προχωρήσει η χώρα, αυτό σημαίνει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές».