Να γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε μια νέα οικονομική ύφεση
- 24/06/2019, 16:30
- SHARE
του Ben Carlson
Αν δεν προκύψει κάποια απρόσμενη καταβαράθρωση του ΑΕΠ, ο επόμενος μήνας θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης στην ιστορία των ΗΠΑ- μεγαλύτερη και από την περίοδο Μαρτίου 1991- Μαρτίου 2001. Συγκεκριμένα, η περίοδος συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης από το 2009 μέχρι σήμερα καλύπτει 120 μήνες, όσο διήρκεσε και η αδιάλειπτη αύξηση του ΑΕΠ από το 1991 μέχρι το 2001.
Είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή το σύστημα θα οδηγηθεί σε μια φάση ύφεσης. Κανένας δεν ξέρει πότε θα συμβεί αυτό, αλλά σίγουρα οι οικονομίες έχουν κυκλικό χαρακτήρα και δεν γλιτώνουν απ’ αυτό σε βάθος χρόνου.
Όλοι ξέρουμε τα άσχημα πράγματα που συνοδεύουν μια ύφεση. Αύξηση της ανεργίας, πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, μείωση της καταναλωτικής δαπάνης είναι μερικά μόνο από αυτά.
Αν προετοιμαστείτε οικονομικά και ψυχολογικά για την επόμενη ύφεση, θα ανακαλύψετε ότι ίσως διαθέτει και κάποιες θετικές πτυχές.
Καταρχήν, όταν υπάρχει ύφεση συνήθως οι τιμές των μετοχών πέφτουν. Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, μάλιστα, η πτώση των τιμών των μετοχών άγγιξε ή ξεπέρασε το 20%.
Αυτό σίγουρα δεν είναι καλή είδηση για όσους έχουν ήδη μεγάλα μετοχικά χαρτοφυλάκια. Όμως, όσοι επενδυτές βρίσκονται σε αρχική φάση συσσώρευσης επενδυτικών τίτλων μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις για τα μερίσματά τους. Για παράδειγμα, όταν η αγορά έφτασε στο peak της στα τέλη του 2007, η μερισματική απόδοση του S&P 500 ήταν 1,7% περίπου. Στις αρχές του 2009, το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευθεί στο 4%.
Επίσης, όταν επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια τείνουν να μειώνονται και οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε υφέσεων, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έπεσαν κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλότερο σημείο τους, κατά μέσο όρο. Και σε πολλές περιπτώσεις συνέχισαν να μειώνονται ακόμα κι αφότου έληξε η ύφεση.
Έτσι, μια ύφεση θα μπορούσε να είναι μια καλή περίοδος για την αγορά ενός ακινήτου, μέσω του συνδυασμού χαμηλότερων τιμών ακινήτων και χαμηλότερου κόστους δανεισμού.
Τέλος, οι υφέσεις υπενθυμίζουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες καταλήγουν να παράγουν νέες ευκαιρίες.
Η IBM δημιουργήθηκε μετά από έναν τριετή οικονομικό πανικό στα τέλη του 19ου αιώνα. Η UPS γεννήθηκε εν μέσω της τραπεζικής τρικυμίας του 1907. Η General Motors ήρθε μόλις έναν χρόνο μετά. Η Walt Disney προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, τη δεκαετία του 1920. Και το ίδιο το περιοδικό Fortune δημιουργήθηκε μόλις 90 μέρες μετά το κραχ του 1929.
Όταν η ευφορία μετατρέπεται σε φόβο, μπορεί να δημιουργηθούν εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες.