Να γιατί τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία
- 21/03/2017, 19:00
- SHARE
Το παράδειγμα των ΗΠΑ και οι αριθμοί των τελευταίων ετών.
Οι πιθανότητες είναι, για όποιον ζει στις ΗΠΑ να αισθάνεται χειρότερα σήμερα σε σχέση με πριν δέκα χρόνια. Πρόκειται για ένα εθνικό πρόβλημα: Η Αμερική στην κατάταξη της ευτυχίας πέφτει συνεχώς. Συνολικά από τις 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης το 2016, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 19η θέση σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 η χώρα κατέλαβε την τρίτη θεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα χρήματα -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- δεν αγοράζουν την ευτυχία και παρόλο που η οικονομία της χώρας παρουσιάζει ανάκαμψη, η μείωση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η αυξήση των μισθών φαίνεται πως δεν καθιστούν τους Αμερικανούς πολίτες περισσότερο ευτυχισμένους.
Η έκθεση βασίζεται σε μία ετήσια έρευνα 1.000 ανθρώπων σε περισσότερες από 150 χώρες, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν την ποιότητα της ζωής τους από το μηδέν έως το δέκα. Οι ερευνητές στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έξι παράγοντες προκειμένου να κατανοήσουν το αποτέλεσμα: το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο, το προσδόκιμο ζωής, την υποστήριξη συγγενών ή φίλων, τη φιλανθρωπία, την ελευθερία επιλογών ζωής και τα επίπεδα της κυβερνητικής και εταιρικής διαφθοράς. Στη συνέχεια, η κατάταξη προέκυψε από τις έρευνες τριών τελευταίων ετών.
Οι πιο ευτυχισμένες χώρες, φυσικά, ήταν οι Σκανδιναβικές, με πρώτη τη Νορβηγία, ακολουθούμενη από τη Δανία και την Ισλανδία. Αντιθέτως, τα λιγότερο ευτυχισμένα έθνη βρίσκονται στη Συρία, την Τανζανία, το Μπουρούντι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.