Να γιατί το Brexit αγχώνει τις βρετανικές startups
- 16/02/2017, 16:40
- SHARE
Έρευνα αποδεικνύει πώς η πλειοψηφία των νέων επιχειρηματιών είναι ιδιαίτερα ανήσυχη λόγω της αποχώρησης από την Ευρώπη.
«Ο φόβος πάντα ξεκινάει από την άγνοια» είχε γράψει ο Ralph Waldo Emerson και αυτό ακριβώς ισχύει και για τους Βρετανούς. Η άγνοια του τι ακριβώς σημαίνει το Brexit και πόσο θα επηρεάσει την οικονομία, αλλά και τις σχέσεις της Βρετανίας με τις υπόλοιπες χώρες, έχει σπείρει το πανικό στους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασίλειου.
Πριν μια εβδομάδα, η Βουλή των Κοινοτήτων έδωσε το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και την εκκίνηση της διαδικασίας του Brexit έως την 31η Μαρτίου.
Το κείμενο του σχεδίου νόμου, που εισηγήθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών, εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση με 494 ψήφους υπέρ έναντι 122 κατά και αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή των Λόρδων, όπου η έγκρισή του θεωρείται πολύ πιθανή, αν και οι Τόρις δεν διαθέτουν άνετη πλειοψηφία.
Τα δεδομένα αυτά έχουν κάνει χιλιάδες startuppers να βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Το Λονδίνο, η πόλη που μέχρι σήμερα θεωρούταν η «πρωτεύουσα για τις ευρωπαϊκές startups» φαίνεται πώς δεν είναι πια το πιο φιλόξενο περιβάλλον και οι νέοι επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωποι με μια επαγγελματική αβεβαιότητα και με προκλήσεις που καλούνται να ξεπεράσουν. Το όνειρο πώς ο κλάδος δε θα επηρεαστεί σιγά-σιγά «γκρεμίζεται».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε απ’ την Silicon Valley Bank σε 940 στελέχη startups στη Βρετανία και άλλες χώρες, οι επιχειρηματίες δήλωσαν πώς είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι ενόψει της ενεργοποίησης των διαδικασιών για αποχώρηση απ’ την ΕΕ τον προσεχή Μάρτιο, για θέματα που αφορούν την προσέγγιση κεφαλαίων, τη πρόσληψη υπαλλήλων εκτός Βρετανίας και την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το “Startup Outlook Survey”, περισσότερες από το 1/5 των νεοσύστατων τεχνολογικών startups στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ανοίξουν γραφεία στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ και μια στις δέκα εταιρείες σκέφτονται να μεταφέρουν τις έδρες τους εκτός Βρετανίας.
Για την ακρίβεια, 21% των εταιρειών σκέφτονται να μεταφέρουν τη βάση τους σε Βερολίνο, Παρίσι ή Στοκχόλμη – οι πόλεις δηλαδή που μέσα από μια σειρά διευκολύνσεων και κινήτρων προσπαθούν να τραβήξουν εταιρείες, «ακονίζοντας» έτσι τον θρόνο του Λονδίνου.
Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο των Financial Times δεκάδες βρετανικές startups έχουν ήδη μεταφερθεί στο Βερολίνο και ακόμα περισσότερες σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφερθούν. Επίσης, η πλειοψηφία των στελεχών δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη νέα χρονιά.
Συνοπτικά, οι ανησυχίες των επιχειρηματιών συσπειρώνονται γύρω από τα εξής ζητήματα:
- Έλλειψη μακροπρόθεσμων ευκαιριών για τους μη Βρετανούς εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο (32%)
- Δυσκολότερη άντληση χρηματοδότησης από Venture Capitals (21%)
- Το κόστος διοίκησης μιας επιχείρησης θα ανέβει κατακόρυφα (21%)
- Θα είναι δύσκολο να προσελκύσει κανείς ταλέντα από όλη την Ευρώπη (12%)
- Δυσκολία πωλήσεων στην Ευρώπη (7%)
Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, η Βρετανία θα παραμείνει ο σημαντικότερος κόμβος για τις εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, αφού έχει την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινότητας των startups.
«Δε λέω πώς θα είναι εύκολο, αλλά οι εταιρείες θα βρουν έναν τρόπο να απασχολούν τους σωστούς ανθρώπους και να πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους πέραν των συνόρων» δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας στο Λονδίνο, Phil Cox.
Η ιδρύτρια του Hacker House Ltd, Jennifer Arcuri, δήλωσε πώς η έξοδος απ’ την ενιαία αγορά θα ήταν πλήγμα για την κουλτούρα της startup κοινότητας.
Η πόλη έχει καταφέρει να γίνει τόπος συνάντησης των σημαντικότερων μυαλών και τόπος αναφοράς για τις καινοτομίες του κλάδου. Ακόμα και σήμερα, οχτώ μήνες μετά το δημοψήφισμα, οι επενδυτές συνεχίζουν ακόμα να στηρίζουν τις εταιρείες.
Οι επενδύσεις παρουσίασαν μια αξιοσημείωτη μείωση της τάξεως του 12% (5,1 δισ. δολάρια) συνολικά τη περασμένη χρονιά σύμφωνα με το Beauhurst, αλλά δε μειώθηκαν μετά το Brexit. Ο Σεπτέμβρης, μάλιστα, ήταν ένας καυτός επενδυτικά μήνας, με πάνω από 500 εκατ. λίρες να επενδύονται σε 117 συμφωνίες.
Τα incubators και τα accelerators του Λονδίνου συνεχίζουν να ενισχύουν την επιχειρηματικότητα μέσα από μια σειρά συνεδρίων και συνεργασιών που προάγουν την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας ακόμα και με ευρωπαϊκές εταιρείες και φυσικά να δέχονται ομάδες του εξωτερικού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Demo Night που παρουσιάζει ο επιταχυντής TechHub του Λονδίνου, όπου παρουσιάζονται οι πιο καινοτόμες ιδέες στον κλάδο της τεχνολογίας, με τη συμμετοχή αρκετών ομάδων εκτός Βρετανίας.
Τη στιγμή, λοιπόν, που οι επενδύσεις μειώθηκαν στη Βρετανία οι γερμανικές εταιρείες έλαβαν για πρώτη φορά περισσότερη χρηματοδότηση κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016 σε σχέση με τις βρετανικές εταιρείες (35% περισσότερες χρηματοδοτήσεις), σύμφωνα με έρευνα της KPMG και της CB Insights.
Διαβάστε ακόμα: Οι εταιρείες που απειλούν να αφήσουν τη Βρετανία λόγω Brexit
Η πρώτη βρετανική εταιρεία που σήκωσε 5,3 εκατομμύρια μετά το Brexit