Να «πνίξει» την Αμερική «στο αίμα» απειλεί το «Ισλαμικό Κράτος»
- 19/08/2014, 11:13
- SHARE
«Μακροπρόθεσμη στρατηγική» θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στο Ιράκ, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιστροφή της τάσης κατά του “Ισλαμικού Κράτους” στηρίζοντας τη νέα ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου, καθώς Κούρδοι μαχητές και ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενοι από τις αμερικανικές επιδρομές, συνέχιζαν την επιχείρησή τους εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο Ιράκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι προς το εθνικός συμφέρον της χώρας του να διασφαλίσει ότι το «Ισλαμικό Κράτος», μια οργάνωση που την χαρακτήρισε «βάρβαρη», θα περιοριστεί.
Άμεση ήταν η απάντηση του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚΙΛ), που μέσα από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι θα πλήξει Αμερικανούς «όπου κι αν βρίσκονται» εάν από τις επιδρομές αυτές χτυπηθούν οι μαχητές του. Στο βίντεο εμφανίζεται η φωτογραφία ενός Αμερικανού ο οποίος είχε αποκεφαλιστεί την περίοδο της κατοχής του Ιράκ από τις αμερικανικές δυνάμεις. «Θα σας πνίξουμε όλους στο αίμα», ανέφερε στα αγγλικά η ανακοίνωση που συνόδευε τη φωτογραφία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποίησε τις χθεσινές δηλώσεις την ώρα που η αμερικανική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από τριάντα επιδρομές σε τρεις ημέρες για να βοηθήσει τις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις στη χερσαία επιχείρησή τους, οδηγώντας τις έτσι στην ανακατάληψη του κομβικής σημασίας φράγματος της Μοσούλης.
Σήμερα οι ιρακινές δυνάμεις άρχισανμια επιχείρηση για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από το Τικρίτ, τη γενέτειρα του εκτελεσθέντος πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν. Οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται με ταχύτητα από το νότο, αλλά την πορεία τους επιβραδύνουν νάρκες, βόμβες στην άκρη του δρόμου και ελεύθεροι σκοπευτές στα δυτικά, δήλωσαν ένας ταγματάρχης του στρατού κι ένας λοχαγός της αστυνομίας.
Η ανακατάληψη την Κυριακή φράγματος στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ είναι το σημαντικότερο πλήγμα που υπέστη το ΙΚΙΛ από τότε που η ριζοσπαστική αυτή οργάνωση άρχισε στις 9 Ιουνίου μεγάλη επιχείρηση με την οποία έθεσε υπό τον έλεγχό της σημαντικά εδάφη καθώς αντιμετώπιζε έναν αποδυναμωμένο στρατό. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τις τελευταίες τρεις ημέρες, 35 επιδρομές εναντίον θέσεων του Iσλαμικού Κράτους κοντά στο φράγμα, κατέστρεψαν 90 στόχους. Ήταν οι μαζικότεροι βομβαρδισμοί εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων στις 8 Αυγούστου.
Ο Ομπάμα είπε ότι θέλει να καταστήσει σαφές στους πολιτικούς του Ιράκ ότι δεν είναι τώρα εποχή για να επιστρέψουν στον διχασμό που αποδυνάμωσε τη χώρα. Όπως σημείωσε, όταν οι ΗΠΑ θα δουν να συγκροτείται μια «αξιόπιστη» κυβέρνηση στο Ιράκ, θα μπορούν να δεσμευτούν σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Κάλεσε επίσης τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής ενότητας εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των Ιρακινών».
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η ύπαρξη «αποτελεσματικών εταίρων επί του πεδίου» καθιστά λιγότερο πιθανή μια παρατεταμένη αποστολή, από αυτές που συνήθως θεωρούνται μη επιθυμητές γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε από την πλευρά του ότι δεν προτίθεται να «εμπλακεί σε έναν πόλεμο στο Ιράκ, με χερσαία στρατεύματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στο τέλος συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra. «Ωστόσο, θα παράσχουμε όπλα στις κουρδικές δυνάμεις», πρόσθεσε.
Απέναντι στους κινδύνους για τους Χριστιανούς και άλλες μειονότητες που απειλούνται από το Ισλαμικό Κράτος, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για συλλογική δράση του ΟΗΕ ώστε «να σταματήσει η άδικη επίθεση», κρίνοντας εμμέσως ανεπαρκείς τις αμερικανικές επιδρομές και δήλωσε «πρόθυμος να μεταβεί στο Ιράκ αν χρειαστεί» προκειμένου να παράσχει την υποστήριξή του σε δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.
Στο ανθρωπιστικό μέτωπο, πολλοί Ιρακινοί που ανήκουν στις μειονότητες των Γιαζίντι, των Χριστιανών, των Σαμπάκ και των Τουρκομάνων εξακολουθούν να απειλούνται με θάνατο ή απαγωγή από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη της κουρδικής μειονότητας Γιαζίντι εγκατέλειψαν το προπύργιό τους το Σινζάρ, το οποίο κατέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στις 3 Αυγούστου και κατέφυγαν στα γύρω βουνά ή στο Κουρδιστάν. Τα δεινά τους προκάλεσαν διεθνή κινητοποίηση για τη χορήγηση βοήθειας και υποστήριξη στην αμερικανική απόφαση για έναρξη επιδρομών.
Διαβάστε ακόμη:
Ποινές του ΟΗΕ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους»
Έκκληση του ΟΗΕ για να μπει τέλος στη «γενοκτονία» εναντίον των Γεζίντι στο Ιράκ
Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη