«Νάρκη» στη διαπραγμάτευση βάζει το ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς
- 24/10/2015, 18:51
- SHARE
«Μοντέλο Κύπρου» για τα «κόκκινα δάνεια» φέρεται να επιδιώκει η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τα κριτήρια που θα αφορούν στη προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ το θέμα έχει πάρει ήδη μεγάλες διαστάσεις μετά και την παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», αυτή τη φορά το ΔΝΤ φέρεται πώς βάζει «νάρκη» στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης, καθώς η επικεφαλής του Ταμείου στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου αξιώνει ουσιαστικά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα η Βελκουλέσκου επιμένει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το «μοντέλο Κύπρου» για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο υλοποιήθηκε στη Μεγαλόνησο ύστερα από τις δικές της απαιτήσεις και εκμηδένισε στην πράξη το «δίχτυ προστασίας» για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. Μάλιστα, για τη χώρα μας η κ. Βελκουλέσκου θέτει τον πρόσθετο όρο να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων σε τιμές αγοράς -που έχουν βρεθεί στο ναδίρ- και όχι στις αντικειμενικές, γεγονός το οποίο θα πολλαπλασιάσει τις εκποιήσεις ακινήτων.
H πρόταση της κυβέρνησης, η οποία διαμηνύει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω για την πρώτη κατοικία, είναι εισοδηματικό κριτήριο στα 35.000 ευρώ, ποσό που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την αντίστοιχη πρόταση των θεσμών (έως 8.180 για άγαμο και έως 23.947 για πενταμελή οικογένεια). Επίσης το όριο προστασίας με βάση την αντικειμενική αξία που προτείνει η κυβέρνηση είναι από 200.000 έως 320.000 για οικογένεια με τρία παιδιά, ποσό που είναι μέχρι και τριπλάσιο από την πρόταση των δανειστών για προστασία σε σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι 120.000 ευρώ (μάλιστα η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει από τα 60.000 ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο το ΔΝΤ είχε παγώσει την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος για αυτό τον λόγο, καθώς στα τέλη του 2014 κόμματα της αντιπολίτευσης στην Μεγαλόνησο αντιδρούσαν για το νομοσχέδιο σχετικά με τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα το Ταμείο, σκληραίνοντας τη στάση του, έβαλε ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης στην Κύπρο την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μετά τη νέα απαίτηση-βόμβα του ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς καθυστερεί περαιτέρω και τη διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραμένουν ανοικτά βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Στο EWG της Πέμπτης θα γίνει το πρώτο crash test, και εφόσον δεν υπάρξει εκεί συμφωνία, το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών το οποίο δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως προκειμένου να εγκριθεί η αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Με την αξιολόγηση αυτή συνδέεται ευθέως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους για να αποφευχθεί το «κούρεμα» των μεγάλων καταθέσεων ως πιθανότητα, κάτι που προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή το καλοκαίρι και θα ισχύσει από 1.1.2016.