Nassim Taleb: Η αποδολαριοποίηση δεν είναι θεωρία συνωμοσίας

Nassim Taleb: Η αποδολαριοποίηση δεν είναι θεωρία συνωμοσίας
MUNICH/GERMANY - JANUARY 20: Nassim Nicolas Taleb (NYU) speaks on the podium during the Digital Life Design (DLD) Conference at the HVB Forum on January 20, 2014 in Munich, Germany. DLD is a global network on innovation, digitization, science and culture which connects business, creative and social leaders, opinion-formers and influencers for crossover conversation and inspiration. (Photo: picture alliance / Jan Haas) (Photo by Jan Haas / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP)
Ο Nassim Taleb, γνωστός για το βιβλίο του The Black Swan, έγραψε σε ανάρτηση στο X ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν πως η πραγματική αποδολαριοποίηση είναι σε εξέλιξη»

Δεν είναι εκδήλωση «μαύρου κύκνου». Στην πραγματικότητα, «πρόκειται για μια διαδικασία η οποία συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, και ήταν απολύτως προβλέψιμη: Ο κόσμος αργά αλλά σταθερά απορρίπτει το δολάριο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν προσέξει.

Η αποδολαριοποίηση μπορεί να ακούγεται σαν άγρια θεωρία συνωμοσίας, αλλά συμβαίνει. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο αμερικανικό νόμισμα και η επιρροή του υποχωρεί σιγά σιγά.

Όχι, το δολάριο δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω ενός μεγάλου τραύματος. Αλλά σαν αναπόφευκτος θάνατος»..

Τα παραπάνω υποστήριξε ο Nassim Taleb, γνωστός για το βιβλίο του The Black Swan, που έγραψε σε ανάρτηση στο X ότι «οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν πως η πραγματική αποδολαριοποίηση είναι σε εξέλιξη».

Επισήμανε, βέβαια, ότι οι παγκόσμιες συναλλαγές εξακολουθούν εν πολλοίς να γίνονται σε δολάρια, που ακόμη λειτουργούν ως νόμισμα άγκυρα, «αλλά οι κεντρικές τράπεζες (ιδιαίτερα των BRICS) αυξήσει τα αποθέματά τους σε χρυσό».

Με άλλα λόγια, το δολάριο εξακολουθεί να χρησιμεύει ως το κύριο συναλλακτικό μέσο, ωστόσο όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται στον χρυσό ως αποθεματικό αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: