ΝΑΤΟ: Αντιπροτείνει μια πιο «ρεαλιστική» προοπτική στην πρόταση Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες

ΝΑΤΟ: Αντιπροτείνει μια πιο «ρεαλιστική» προοπτική στην πρόταση Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες
Συμμαχική στρατιωτική άσκηση "Ramstein Flag 24" στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024. Στην άσκηση συμμετείχαν η πλειοψηφία των συμμάχων του ΝΑΤΟ με περισσότερα από 130 μαχητικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η άσκηση περιλάμβανε αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-35, F-16V, και Rafale. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Η συζήτηση αναμένεται να ενταθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, με τους συμμάχους να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της αντιμετώπισης των απειλών ασφαλείας και της διατήρησης της οικονομικής σταθερότητας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε τη συζήτηση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ, προτείνοντας στόχο 5% του ΑΕΠ για τα κράτη-μέλη. Παρότι η πρόταση ξεπερνά κατά πολύ τον τρέχοντα στόχο του 2%, που επιτυγχάνεται μόνο από λίγα μέλη, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ φαίνεται να προσανατολίζονται σε μια πιο ρεαλιστική αύξηση κοντά στο 3%.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη αύξησης των αμυντικών προϋπολογισμών, επικαλούμενος την απειλή της ρωσικής επιθετικότητας και την εξάρτηση του ΝΑΤΟ από τις αμερικανικές δυνατότητες. Η έμφαση του Τραμπ στις αμυντικές δαπάνες θυμίζει την προηγούμενη θητεία του, όταν είχε απειλήσει με μείωση της υποστήριξης των ΗΠΑ σε συμμάχους που δεν πληρούν τον στόχο του 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, οι δαπάνες άμυνας του ΝΑΤΟ ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 2,71% του ΑΕΠ, με μόνο την Πολωνία (4,12%), την Εσθονία (3,43%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (3,38%) να ξεπερνούν το 2%. Η αύξηση στο 3% θα απαιτούσε σημαντικές οικονομικές δεσμεύσεις, ειδικά για χώρες όπως η Ιταλία, που διαθέτει μόλις 1,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ήδη αντιμετωπίζουν περιορισμένους προϋπολογισμούς και πολιτική αντίσταση στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση να πετύχουν ακόμη και αυτόν τον πιο μετριοπαθή στόχο. Αναλυτές προειδοποιούν ότι, ενώ η πρόταση στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτονομίας στην άμυνα, μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα χρόνια για να φτάσουν οι περισσότερες χώρες σε τέτοιους στόχους, ακόμη και με επιταχυνόμενη ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: