ΝΑΤΟ: Μεγάλες πιθανότητες ρωσικής «εισβολής» στην Ουκρανία
- 11/08/2014, 18:06
- SHARE
Το Κίεβο καλεί τους αμάχους να εγκαταλείψουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα πως θεωρεί ότι υπάρχει «υψηλή πιθανότητα» η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της οποίας λένε ότι σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ, το ένα από τα δύο προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών.
Το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο «τελικό στάδιο» των επιχειρήσεων για την ανάκτηση του ελέγχου του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Η μάχη για την βιομηχανική μητρόπολη που πριν από το ξέσπασμα της σύρραξης είχε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους ίσως αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους ανεπηρέαστες από την παρουσία —σύμφωνα με το NATO— περίπου 20.000 Ρώσων στρατιωτικών στα σύνορα, που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια χερσαία εισβολή.
Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών ότι πέτυχε με διπλωματικά μέσα την αποτροπή μιας ρωσικής εισβολής υπό το πρόσχημα της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ολοκληρώθηκαν τα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία διεξήγαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή.
Ωστόσο ο Ράσμουσεν επισήμανε πως δεν υπάρχει ακόμη καμιά ένδειξη πως η Ρωσία έχει αποσύρει τις δυνάμεις που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα. Ερωτηθείς πόσο σοβαρό θεωρεί τον κίνδυνο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, ο ΓΓ του NATO απάντησε ότι «υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα» να συμβεί.
«Βλέπουμε τους Ρώσους να μιλούν και να προβάλουν προσχήματα για μια τέτοια επιχείρηση, υπό την προκάλυψη μιας ανθρωπιστικής αποστολής, και βλέπουμε μια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διεξαχθούν τέτοιες παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», επέμεινε ο Ράσμουσεν.
Το NATO υποστηρίζει πως οποιαδήποτε ρωσική ανθρωπιστική αποστολή θα χρησιμοποιείτο ως ένα πρόσχημα για να προστατευθούν οι αντάρτες σε δύο επαρχίες που αποκαλούν τη «Νέα Ρωσία», χρησιμοποιώντας έναν όρο του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το Κίεβο κλιμακώνει τις επιχειρήσεις υπολογίζοντας στο ότι η Δύση θα αποτρέψει μια ρωσική εισβολή.
Σήμερα το Κρεμλίνο επανέλαβε ότι αποκλείεται να αρχίσει μονομερώς μια αποστολή για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως η Μόσχα θα στείλει αρωγή μόνο στο πλαίσιο μιας διεθνούς αποστολής, κάνοντας μια δήλωση που θα μπορούσε να αναγνωστεί ως μια προσπάθεια να καθησυχαστούν η Δύση και το Κίεβο με τη διαβεβαίωση πως η Ρωσία δεν προτίθεται να επιτεθεί.
Ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» Αντρίι Λισένκο κάλεσε νωρίτερα τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχιστεί. Οι άμαχοι είναι συνετό να εγκαταλείψουν το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, η απελευθέρωση των οποίων επίκειται άμεσα», δήλωσε ο Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Ο ίδιος είπε πως οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τις δύο πόλεις μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».
Ακόμη, ο Λισένκο υποστήριξε πως έχει «καταλάβει πανικός» τους «Ρώσους μισθοφόρους», λέγοντας πως δεν έχουν μια «ενιαία στρατηγική» όσον αφορά τη συνέχεια της σύγκρουσης.
Ο ηγέτης των αυτονομιστών Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο είπε σε μια συνάντηση ότι «είμαστε έτοιμοι για μια ολομέτωπη επίθεση», ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, είπε επίσης πως οι αντάρτες έχουν επαρκή οπλισμό για να αντεπιτεθούν, και μάλιστα μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες.
Ο Ζαχαρτσένκο, που κατάγεται από την ανατολική Ουκρανία, αντικατέστησε τον Ρώσο υπήκοο Αλεξάντρ Μποροντάι στην ηγεσία της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» την περασμένη εβδομάδα.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν με πυροβολικό τόσο το Ντονέτσκ όσο και το Λουγκάνσκ προκαλώντας απώλειες μεταξύ των αμάχων. Το δημοτικό συμβούλιο στο Ντονέτσκ ανέφερε σήμερα ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν το σαββατοκύριακο από τους βομβαρδισμούς. Ο Λισένκο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι έξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, προσθέτοντας πως συνολικά, έχουν σκοτωθεί 568 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων από την έναρξη των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, τον Απρίλιο.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 άνδρες στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίοι υποστηρίζονται από βαρέα οχήματα και όπλα περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων συστοιχιών πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο Αντρέι Λισένκο.
«Ως σήμερα στις 11:00, περίπου 45.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν συγκεντρωθεί σε περιοχές των συνόρων», είπε ο Λισένκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος είπε πως υποστηρίζονται από 160 άρματα μάχης, 1.360 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, 150 εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ, 192 μαχητικά αεροσκάφη και 137 επιθετικά ελικόπτερα.
«Τελεσίγραφο» Μπαρόζο
O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον μιας ενδεχόμενης ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, ανέφερε η Κομισιόν.
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή σημειώνεται ότι ο Μπαρόζο «εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις συγκεντρώσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική μεθόριο (. . .)», ενώ «προειδοποίησε εναντίον της ενδεχόμενης ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, υπό οιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου του ανθρωπιστικού».
Ο Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της θέσης που υιοθέτησαν αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συνομίλησε επίσης στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Και στις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και απεύθυνε έκκληση για το σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ο Μπαρόζο, σύμφωνα με την Επιτροπή, αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να λάβει μια επείγουσα απόφαση για την προσφορά επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της συμβολής στο διεθνές σχέδιο βοήθειας του οποίου ηγείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος είπε σήμερα στον Μπαρόζο ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Τονίστηκε ότι η ρωσική πλευρά, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στέλνει εφοδιοπομπή στην Ουκρανία» ανέφερε το Κρεμλίνο σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών.
Δε δόθηκε ωστόσο καμία διευκρίνιση από το Κρεμλίνο για την ημερομηνία αυτής της αποστολής, το περιεχόμενο ή ακόμα την προέλευση αυτής της «ανθρωπιστικής εφοδιοπομπής».
Οι χώρες της Δύσης έχουν σθεναρά απορρίψει την ιδέα μιας ρωσικής ανθρωπιστικής αποστολής, ενώ κατηγορούν τη Μόσχα ότι τροφοδοτεί την εξέγερση στην Ουκρανία παρέχοντας όπλα και φοβούνται για μια επέμβαση που θα πραγματοποιηθεί υπό το πρόσχημα μιας αποστολής βοήθειας προς τους πολίτες.
Η Ρωσίας εντούτοις συμφώνησε με το Κίεβο προκειμένου ο Ερυθρός Σταυρός να πραγματοποιήσει μια ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία και ελπίζει ότι «οι Δυτικοί δεν θα προβάλλουν εμπόδια» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
«Ελπίζω ότι, στο κοντινό μέλλον, αυτή η ανθρωπιστική ενέργεια θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Εμείς έχουμε συμφωνήσει με την ουκρανική κυβέρνηση για όλες τις λεπτομέρειες» υπογράμμισε ο υπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νοβόστι.
«Σύμφωνη» η Ρωσία για ανθρωπιστική αποστολή της ΔΕΕΣ, ώστε να διανεμηθεί βοήθεια στους αμάχους
Η Ρωσία έχει «συμφωνήσει», έπειτα από συνομιλίες που διεξήγε με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές κυβερνήσεις «να μην εμποδίσουν» την αποστολή αυτή.
«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η ανθρωπιστική επιστολή θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για όλες τις λεπτομέρειες», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
«Ελπίζω ότι οι δυτικοί εταίροι μας δεν θα προβάλουν εμπόδια» στην επιχείρηση αυτή, είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε ζητήσει το Σάββατο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει ένα ρωσικό σχέδιο για μια ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία για να προσφερθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που πλήττεται από τη σύγκρουση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε αυτή την προσφορά, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και κατόπιν «αδικαιολόγητη και παράνομη» σε μια τηλεφωνική του συνδιάλεξη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
«Εάν είναι αληθές (. . .) ότι οι τρεις ηγέτες συμφωνούν στο γεγονός ότι ουδεμία ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται να σταλεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία, διότι έχουν ληφθεί ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα, πρόκειται για μια κατάφωρη επίδειξη κυνισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Διαβάστε ακόμα:
Ανησυχία στο Κίεβο για πιθανή «ανθρωπιστική» επέμβαση της Ρωσίας