ΝΑΤΟ σε Ρωσία: Δεν θα αλλάξει η πολιτική της «ανοιχτής πόρτας»
- 17/02/2022, 12:51
- SHARE
Ο βρετανός υπουργός Αμυνας δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια ενταξιακή πορεία στο ΝΑΤΟ και ότι το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει στο Κρεμλίνο ότι η πολιτική της Συμμαχίας ως προς την ένταξη νέων μελών δεν θα αλλάξει.
“Παραμένουμε ένας οργανισμός με την πολιτική της ανοιχτής πόρτας”, δήλωσε ο Μπεν Γουάλας στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.
“Το έχω ξεκαθαρίσει πλήρως στο Κρεμλίνο ότι οι χώρες επιλέγουν το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν επιλέγει τις χώρες”, είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Συμμαχία αντέδρασε σωστά στην ανάπτυξη 150.000 ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.
“Αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση για τη σταθερότητα της Ευρώπης”, τόνισε.
Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, δήλωσε ότι η χώρα του έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές ασκήσεις της στην Ουκρανία και τα μοναδικά εναπομείναντα βρετανικά στρατεύματα στη χώρα βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν την πρεσβευτή.
Η Βρετανία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα και προσωπικό για την εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών.
“Εντός της ίδιας της Ουκρανίας, υπάρχει μια ολιγάριθμη δύναμη που παραμένει για να προστατεύει την πρεσβευτή και τους συνεργάτες της. Πέραν αυτού, όλη η δραστηριότητά μας που αφορά στρατιωτική εκπαίδευση παράλληλα με τους Ουκρανούς έχει σταματήσει και έχουμε υπάρξει από την αρχή πολύ σαφείς ότι δεν θα υπάρξει καμία ανάμειξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε πιθανή σύρραξη στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Χίπι στην τηλεόραση του BBC.
Η Δύση εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ανταγωνισμού με τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια γενιά, είπε ο Χίπι.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC και ερωτηθείς αν η συνεχής απειλή μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία θυμίζει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο Χίπι απάντησε: “Είτε (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) εισβάλλει, ή όχι, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο έντονου ανταγωνισμού με τη Ρωσία που θα μπορούσε να διαρκέσει μια γενιά ή και παραπάνω”.