Ναυάγιο Σικελία: Η λίστα των VIP καλεσμένων για το μοιραίο γιοτ πάρτι του Mάιλ Λιντς και το σκάνδαλο της Autonomy

Ναυάγιο Σικελία: Η λίστα των VIP καλεσμένων για το μοιραίο γιοτ πάρτι του Mάιλ Λιντς και το σκάνδαλο της Autonomy
epa11558187 Rescue personnel carry another body of a passenger from Bayesian yacht after the recovery by fire brigade divers, in Porticello, near Palermo, Sicily Island, Italy, 21 August 2024. Search efforts continued on 21 August to find the six missing passengers of the Bayesian luxury sailboat that sank off Porticello near Palermo at dawn on 19 August. EPA/IGOR PETYX Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Λιντς σκοτώθηκε την Πέμπτη, όταν το γιοτ στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους 21 επιβάτες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας.

Των Ryan Hogg και Alex Wood Morton

Στο γιοτ Bayesian όπου σκοτώθηκε ο Mike Lynch δεν ήταν μόνο η οικογένεια και οι φίλοι του, αλλά και κρίσιμες επιχειρηματικές προσωπικότητες που καθρεφτίζουν τις βασικές φάσεις της καριέρας του.

Πρώην υπάλληλοι στον τεχνολογικό του όμιλο, Autonomy, σύμμαχοι που βοήθησαν στην ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων πώληση στην HP και νομικοί εγκέφαλοι που τον υπερασπίστηκαν μετά την αποτυχία της συμφωνίας ήταν όλοι παρόντες στη Μεσόγειο όταν ξέσπασε καταιγίδα τη Δευτέρα πρωί.

Ο Lynch σκοτώθηκε την Πέμπτη, όταν το γιοτ στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους 21 επιβάτες βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας. Γιόρταζε την πρόσφατη αθώωσή του για κατηγορίες απάτης που συνδέονται με την ύψους 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά του τεχνολογικού ομίλου Autonomy του Lynch από την HP το 2011.

Μαζί με τον Lynch βρίσκονταν η σύζυγός του, Angela Bacares, που επέζησε, και η 18χρονη κόρη του, Hannah Lynch, η σορός της οποίας ανασύρθηκε το πρωί της Παρασκευής. Στους υπόλοιπους επιβάτες συγκαταλέγονταν σημαντικοί σύμμαχοι που είχαν υποστηρίξει τον Lynch στην πιο ταραχώδη περίοδο του μεγιστάνα της τεχνολογίας.

Το τυχαίο τροχαίο ατύχημα: Steven Chamberlain

Οι φήμες έχουν πλέον κορυφωθεί αναφορικά με τις διασυνδέσεις μεταξύ των καλεσμένων στο σκάφος και τον τυχαίο θάνατο του Steven Chamberlain που παρασύρθηκε από οδηγό στο Cambridgeshire, λίγες μέρες πριν το σκάφος βυθιστεί.

Ο Chamberlain ήταν βετεράνος της Autonomy και έγινε επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής στη Darktrace, μια εταιρεία που συνδέεται ευρέως με την Autonomy. Πήρε ειδική άδεια αποχής από τα καθήκοντά του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης δίκης του Lynch στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώην μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Autonomy: Jonathan Bloomer

Οι σοροί του 70χρονου Jonathan Bloomer και της συζύγου του, της 71χρονης Judy Bloomer, ανασύρθηκαν μαζί με εκείνη του Lynch την Τετάρτη.

Η Autonomy διόρισε τον Bloomer ως μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου το 2010. Ήταν πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του ομίλου κατά την πώληση στην HP και βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του Lynch κατά τη διάρκεια της δίκης του για απάτη στην Καλιφόρνια. Επίσης, ο Bloomer ήταν διεθνής πρόεδρος στη Morgan Stanley International.

Ο Bloomer είπε στους εισαγγελείς ότι ο Lynch «δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη χρηματοοικονομική πλευρά» της Autonomy, προτιμώντας να επικεντρωθεί στη στρατηγική και στα προϊόντα της εταιρείας.

Οι δικηγόροι του Lynch: Chris Morvillo και Ayla Ronald

Ο 59χρονος Chris Morvillo σκοτώθηκε στο γιοτ Bayesian μαζί με τη σύζυγό του, την 57χρονη Αμερικανίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων Neda Morvillo.

Ο Morvillo, δικηγόρος στην Clifford Chance, εκπροσώπησε τον Lynch στην ποινική του δίκη στις ΗΠΑ. Ο ίδιος είπε στο νομικό podcast For the Defense ότι η υπόθεση «κάλυψε το ένα τρίτο της καριέρας μου» μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Lynch το 2012, καθώς η αναταραχή της HP μεγάλωνε.

Σε μια σπάνια ανάρτησή του στο LinkedIn μετά τη δίκη, η οποία θα αποδεικνυόταν επίσης μια από τις τελευταίες αναρτήσεις του, ο Morvillo ευχαρίστησε τις κόρες του και την εκλιπούσα σύζυγό του, Neda. «Είμαι τόσο χαρούμενος που βρίσκομαι σπίτι», έγραψε ο Morvillo.

Η Ayla Ronald, μια 36χρονη ανώτερη συνεργάτιδα στο Clifford Chance, βρισκόταν επίσης στο Bayesian με τον σύντροφό της, Matthew Fletcher. Και οι δύο επέζησαν από τη βύθιση. Το εταιρικό προφίλ της Ronald περιγράφει πώς υπερασπίστηκε τον Lynch στη δίκη του για απάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτενείς διασυνδέσεις με τη Darktrace

Αφότου ο Lynch πούλησε τη Autonomy, για την οποία φέρεται ότι έλαβε 656 εκατομμύρια δολάρια, ίδρυσε το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων Invoke Capital το 2012, το οποίο θα έβλεπε την επιρροή του να επεκτείνεται βαθιά στην τεχνολογική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου στα τελευταία του χρόνια.

Το Invoke ήταν επενδυτής πρώιμου σταδίου στη Darktrace, η οποία τώρα βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας εξαγοράς ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία private equity Thoma Bravo. Το ταμείο VC επένδυσε επίσης στη βρετανική εταιρεία AI Luminance, η οποία έκλεισε έναν κύκλο χρηματοδότησης 40 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με μια πηγή, ο Lynch και η σύζυγός του Angela κατείχαν συλλογικά μερίδιο 3% στην αξίας 5,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρεία τη στιγμή του θανάτου τους. Το Fortune αποκάλυψε αποκλειστικά ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα το 2024.

Αρκετά πρώην στελέχη από τις μέρες της Autonomy του Lynch βρέθηκαν σε βασικές θέσεις στο Darktrace. Η Poppy Gustafsson, η τρέχουσα διευθύνουσα σύμβουλος της Darktrace, ήταν εταιρική ελέγκτρια στη Autonomy. Σε μια ανάρτηση στο LinkedIn που τιμούσε τη μνήμη όσων χάθηκαν, η Gustafsson είπε «Χωρίς τον Mike, δεν θα υπήρχε Darktrace. Του χρωστάμε τόσα πολλά».

Οι διασυνδέσεις φαίνεται να είναι βαθύτατες. Η ιδρυτική διευθύνουσα σύμβουλος της Darktrace, Nicole Eagan, υπηρέτησε επίσης ως επικεφαλής μάρκετινγκ στη Autonomy, κατά την περίοδο εξαγοράς από την HP. Ούτε η Eagan ούτε η Gustafsson ήταν στο σκάφος και οι δύο συνεχίζουν να κατέχουν ηγετικές θέσεις στη Darktrace σήμερα.

Invoke Capital: Charlotte Golunski

Η Charlotte Golunski είναι άλλο ένα άτομο με μακροχρόνιους επιχειρηματικούς δεσμούς με τον Lynch. Είναι συνεργάτιδα της Invoke Capital, στην οποία εντάχθηκε κατά τη σύστασή της το 2012. Η Invoke Capital μοιραζόταν γραφεία με τη Darktrace κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για πολλά χρόνια.

Πριν ενταχθεί στην Invoke, η Golunski εργάστηκε για τον Lynch στη Autonomy και την HP Autonomy για ένα χρόνο μετά την εξαγορά.

Η 35χρονη Golunski επέζησε από τη βύθιση του Bayesian μαζί με τον σύντροφό της, James Emsley, και τη μόλις 1 έτους κόρη τους. Κοιμόταν στο κατάστρωμα του γιοτ με το μωρό της όταν χτύπησε η καταιγίδα, περιγράφοντας πώς ένιωθε τις ταλαντώσεις στο σκάφος πριν βυθιστεί λίγα λεπτά αργότερα.

Η ίδια είπε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica πώς κράτησε το μωρό με τα χέρια της πάνω στο νερό πριν διασωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com