Ναυάγιο στη Σικελία: Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής και η ανησυχία για περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ιταλία

Ναυάγιο στη Σικελία: Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής και η ανησυχία για περιβαλλοντικές καταστροφές στην Ιταλία
epa11554919 Fire Brigade and Coast Guard units search for missing people who were on board a sailboat that sank in Palermo, Sicily, Italy, 19 August 2024. At least one person died, six remain missing and 15 passengers were rescued, after a 56-meter-long luxury sailboat, the Bayesian, with 22 people on board, sank at dawn on 19 August off Porticello, near Palermo, after a tornado hit the area. EPA/IGOR PETYX
Η καταιγίδα που έπληξε το Bayesian προκλήθηκε είτε από υδροσίφωνα είτε από ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως downburst.

Της Eleanor Pringle

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να συνέβαλε στα ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν στη θανατηφόρα βύθιση ενός γιοτ στα ανοικτά των ιταλικών ακτών, πιστεύει ο πρόεδρος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας.

Το υπό βρετανική σημαία γιοτ Bayesian ανατράπηκε και βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας τη Δευτέρα.

Ένας άνδρας έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι νεκρός ενώ άλλοι έξι -συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του σκάφους, Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Mike Lynch- αγνοούνται.

Το σκάφος μετέφερε 22 άτομα – 15 εκ των οποίων έχουν τώρα διασωθεί – και σύμφωνα με πληροφορίες ανατράπηκε όταν ισχυροί άνεμοι έσπασαν τον ιστό του γιοτ, γεγονός που οδήγησε στη βύθιση του σκάφους.

Ο Luca Mercalli, ένας Ιταλός ειδικός του κλίματος, πιστεύει ότι η καταιγίδα που έπληξε το Bayesian προκλήθηκε είτε από υδροσίφωνα είτε από ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως downburst.

Ο υδροσίφωνας είναι ένας υδάτινος ανεμοστρόβιλος πάνω από περιοχές όπως η θάλασσα, ενώ το downburst είναι ένα ισχυρό καθοδικό ρεύμα αέρα που συχνά συνοδεύεται από καταιγίδες ή βροχή.

Μάρτυρες, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ανέφεραν την παρουσία ισχυρών ανέμων τη στιγμή πριν εξαφανιστεί το Bayesian κάτω από τα κύματα.

Ο Mercalli είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η βίαιη καταιγίδα προκλήθηκε από υδροσίφωνα ή από καθοδική ριπή αέρα, λέγοντας στο Reuters: «Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η αιτία επειδή όλα συνέβησαν στο σκοτάδι τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε δεν έχουμε φωτογραφίες».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ισχυρές καθοδικές ριπές αέρα, ειδικότερα, μπορεί να συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και φοβάται ότι θα επιδεινωθούν. «Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας γύρω από τη Σικελία ήταν περίπου 30 βαθμοί Κελσίου, που είναι σχεδόν 3 βαθμούς μεγαλύτερη από το κανονικό», εξήγησε. «Αυτό δημιουργεί μια τεράστια πηγή ενέργειας που συμβάλλει σε αυτές τις καταιγίδες. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι όλα αυτά οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η επίδρασή της είναι η ενίσχυση των φαινομένων».

Οι ωκεανοί του πλανήτη έχουν θερμανθεί σημαντικά από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να κρατούν αρχεία. Οι επιστήμονες μετρούν τη θερμότητα σε joules, αλλά επειδή ο ωκεανός είναι τόσο μεγάλος και θερμαίνεται τόσο γρήγορα, οι ειδικοί χρησιμοποιούν zettajoules για να βαθμονομήσουν τις μετρήσεις τους. Σύμφωνα με τη NASA το 1959, οι θάλασσες της υδρογείου μετρήθηκαν στα έξι zettajoules. Το 2021 αυτό το μέγεθος είχε αυξηθεί στα 360 zettajoules, με το 90% της υπερθέρμανσης του πλανήτη να λαμβάνει χώρα στη θάλασσα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ωκεανός συνεχίζει να θερμαίνεται περαιτέρω, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Mercalli πιστεύει ότι η τραγωδία του Bayes δεν θα είναι η τελευταία: «Οι κλιματικές καταστροφές στην Ιταλία θα γίνουν πιο συχνές και πιο έντονες» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com