Ναυάγιο στη Σικελία: Ποιος είναι ο Βρετανός μεγιστάνας Μάικ Λιντς;

Ναυάγιο στη Σικελία: Ποιος είναι ο Βρετανός μεγιστάνας Μάικ Λιντς;
Ascending stacks of pound coins with bar graph growth shadow. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Πούλησε την εταιρεία του Autonomy στον αμερικανικό γίγαντα της πληροφορικής Hewlett-Packard (HP) το 2011 έναντι 11 δισ. δολαρίων.

Ο Μάικ Λιντς, ένας Βρετανός επιχειρηματίας τεχνολογίας, και η κόρη του Χάνα αγνοούνται μετά τη βύθιση ενός πολυτελούς γιοτ στα ανοικτά των ακτών του ιταλικού νησιού της Σικελίας.

Αφού συνίδρυσε τη βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Autonomy το 1996 και υποστήριξε αρκετές επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας, ο επιχειρηματίας θεωρήθηκε από ορισμένους ως η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Ένα άτομο είναι νεκρό και έξι αγνοούνται μετά τη βύθιση του 56 μέτρων superyacht Bayesian, το οποίο έχει συνδεθεί με την οικογένεια του Λιντς, μετά από κακοκαιρία.

Η σύζυγός του, Άντζελα Μπακάρες, έχει διασωθεί.

Ο Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας πλούτισε πουλώντας την εταιρεία του Autonomy στον αμερικανικό γίγαντα της πληροφορικής Hewlett-Packard (HP) το 2011 έναντι 11 δισ. δολαρίων.

Αλλά μια έντονη δικαστική διαμάχη που ακολούθησε την υψηλού προφίλ εξαγορά επισκίασε τον Λιντς για πάνω από μια δεκαετία.

Τον Ιούνιο αθωώθηκε στις ΗΠΑ για πολλαπλές κατηγορίες απάτης, για τις οποίες αντιμετώπιζε δύο δεκαετίες φυλάκισης.

Σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 τον Αύγουστο, ο Λιντς δήλωσε ότι πίστευε ότι μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του στο αμερικανικό δικαστήριο μόνο λόγω του πλούτου του.

Γεννημένος στις 16 Ιουνίου 1965, ο Λιντς είναι γιος μιας νοσοκόμας και ενός πυροσβέστη και μεγάλωσε κοντά στο Τσέλμσφορντ του Έσσεξ.

Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη μαθηματική πληροφορική και αργότερα ανέλαβε ερευνητική υποτροφία.

Το 1991 βοήθησε στην ίδρυση της Cambridge Neurodynamics – μιας εταιρείας που ειδικεύεται στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την ανίχνευση και αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η πώληση της Autonomy

Η τεχνολογική του εταιρεία Autonomy δημιουργήθηκε πέντε χρόνια αργότερα, χρησιμοποιώντας μια στατιστική μέθοδο γνωστή ως «Μπεϋζιανή συμπερασματολογία» στον πυρήνα του λογισμικού της.

Η ταχεία ανάπτυξη και η επιτυχία της εταιρείας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είδαν τον Λιντς να κερδίζει πολλά βραβεία και διακρίσεις.

Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του BBC ως μη εκτελεστικό μέλος και το 2011 διορίστηκε μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου επιστήμης και τεχνολογίας, το οποίο συμβούλευε τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τους κινδύνους και τις δυνατότητες ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Μετά την πώληση της Autonomy στην HP το 2011 – από την οποία ο Λιντς πιστεύεται ότι κέρδισε 500 εκατ. λίρες – συνέχισε να ιδρύει την εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας Invoke Capital.

Το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσε στη δημιουργία της βρετανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Darktrace το 2013.

Ο Λιντς, μέτοχος της εταιρείας, κατείχε θέση στο διοικητικό της συμβούλιο μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: bbc.com