Ναυάγιο στη Σικελία: Ποιος ήταν ο μεγιστάνας Μάικ Λιντς που ανασύρθηκε νεκρός
- 22/08/2024, 16:36
- SHARE
Η σορός του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς ανασύρθηκε από το γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, παραδομένο στη δίνη μίας κακοκαιρίας, στα ανοιχτά της Σικελίας.
Μετά την ανάσυρση της πέμπτης σορού σήμερα το πρωί, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του έκτου και τελευταίου αγνοούμενου του τραγικού ναυαγίου. Mέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ταυτοποίηση των σορών από τις ιταλικές αρχές.
Το ταξίδι με το γιοτ Bayesian είχε προγραμματιστεί ως εορτασμός για την πρόσφατη αθώωση του Λιντς από κατηγορίες απάτης στις ΗΠΑ, μετά από μια νομική μάχη 12 ετών για την πώληση της εταιρείας λογισμικού Autonomy στην Hewlett-Packard έναντι 11 δισ. δολαρίων.
Στο πολυτελές Bayesian επέβαιναν 22 άτομα – 12 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος. Συνολικά 15 άτομα διασώθηκαν και μια σορός ανασύρθηκε την επόμενη του ναυαγίου. Ανάμεσα στους έξι αγνοούμενους βρίσκονταν ο Βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του, ο πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox και της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Λιντς, και ο δικηγόρος της κορυφαίας βρετανικής δικηγορικής εταιρείας Clifford Chance, Κρις Μόρβιλο ο οποίος είχε αναβάλει την εκποσώπιση του Λιντς. Μεταξύ των αγνοουμένων ήταν και οι σύζυγοι των Μπλούμερ και Μόρβιλο.
Μάικ Λιντς: Ποιος ήταν ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας»
Ο Μάικ Λιντς είναι ο ιδρυτής της Autonomy Corporation, μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας με διεθνή εμβέλεια, η οποία έγινε η αφορμή να του αποδοθούν χαρακτηρισμοί όπως ο «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας». Όταν κατηγορήθηκε για απάτη τον παρομοίαζαν με όλους τους «κακούς» που πέρασαν από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.
Η περιουσία του μαζί με της συζύγου του λέγεται ότι ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια λίρες.
Ο Λιντς μόλις πριν από μερικούς μήνες απαλλάχθηκε από 15 κατηγορίες περί απάτης σε αμερικανικό δικαστήριο, οι οποίες αφορούσαν την πώληση της Autonomy Corporation στη Hewlett-Packard τo 2011, έναντι του ποσού των 11,1 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος έλεγε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πέθαινε στη φυλακή, καθώς έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η εταιρεία του έκανε σχεδόν αυτόματα επιτυχία, εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και ο ίδιος έφτασε να γίνει επιστημονικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και μη εκτελεστικός διευθυντής του BBC, ενώ βραβεύτηκε το 2006 για την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Η Autonomy Corporation προκάλεσε το ενδιαφέρον της Hewlett-Packard, που την εξαγόρασε για 11,1 δισ. δολάρια. Έναν χρόνο αργότερα, η αμερικανική εταιρεία μείωσε το αντίτιμο της εξαγοράς στα 8,8 δισ., υποστηρίζοντας ότι κατά τον λογιστικό έλεγχο διαπιστώθηκαν «σοβαρές λογιστικές παρατυπίες».
Έκτοτε, ο Λιντς αποδύθηκε σε αγώνα να πείσει ότι αυτό δεν ίσχυε και να υπερασπιστεί τον εαυτό του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε παρανομήσει. Ωστόσο, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Autonomy, Σασόβαν Χουσέιν, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ, έχοντας καταδικαστεί το 2018 για απάτη που σχετιζόταν με τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας από τη HP.
Το 2022, ο Λιντς έχασε μια δίκη για απάτη έπειτα από προσφυγή της HP στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατηγορήθηκε ότι αυτός έλεγχε τις ενέργειες του Χουσέιν και πως ήταν αδιανόητο να μην είχε γνώση των παρανομιών. Ωστόσο, στις ΗΠΑ αθωώθηκε.
Συνεργάτης και συγκατηγορούμενος του Μάικ Λιντς στην υπόθεση της Autonomy ήταν ο Stephen Chamberlain, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα δύο ημέρες πριν το ναυάγιο του Bayesian.
Σύμφωνα με το Politico, η συνεργασία των δύο ανδρών δεν τελείωσε το 2011 με την πώληση της εταιρείας. Ο Λιντς συνίδρυσε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace, ενώ ο Chamberlain είχε αναλάβει τη θέση του οικονομικού διευθυντή. Η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ μάχεται κατά των κυβερνοεπιθέσεων χρησιμοποιώντας λογισμικό που αναγνωρίζει τις συμπεριφορές των χρηστών εντός ενός οργανισμού δημιουργώντας έτσι μοτίβο ώστε να μπορεί να ανιχνεύει ασυνήθιστη δραστηριότητα.
Μέχρι στιγμής, τόσο για το ναυάγιο του Bayesian όσο και για το αυτοκινητιστικό δυστύχημα δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο, η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα λόγω των σχέσεων των δύο συνεργατών με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Πηγή: news247.gr