«Ναι μεν, αλλά» για την ανάπτυξη 5G στην Ευρώπη από τη Huawei – Όχι στον αποκλεισμό με αυστηρούς κανόνες
- 28/01/2020, 14:32
- SHARE
Η ΕΕ δεν σκοπεύει κατ’ αρχήν να αποκλείσει την κινεζική Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ευρώπη, όμως θα ορίσει «αυστηρούς κανόνες», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν.
«Το θέμα δεν είναι να επιβληθούν διακρίσεις, αλλά να τεθούν κανόνες. Θα είναι αυστηροί, θα είναι απαιτητικοί και προφανώς θα υποδεχθούμε στην Ευρώπη όλες τις εταιρείες που θα θέλουν να τους εφαρμόσουν», δήλωσε ο επίτροπος ενώπιον των ευρωβουλευτών.
Ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών France Telecom, θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, μια «εργαλειοθήκη» που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη της Ένωσης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Πρέπει να έχουμε, θα το δείτε μέσα στην «εργαλειοθήκη», τη δυνατότητα για κάθε χώρα, για κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, να έχει πολλές πηγές προμηθευτών, διότι πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους», πρόσθεσε. Δεύτερη στην αγορά των smartphones, η κινεζική HuΔεύτερη στην αγορά των smartphones, η κινεζική Huawei έχει επιβληθεί στην ανάπτυξη του δικτύου 5G έναντι των αντιπάλων της, της σουηδικής Ericsson, της φινλανδικής Nokia και της νοτιοκορεατικής Samsung.awei έχει επιβληθεί στην ανάπτυξη του δικτύου 5G έναντι των αντιπάλων της, της σουηδικής Ericsson, της φινλανδικής Nokia και της νοτιοκορεατικής Samsung.
H Βρετανία επιτρέπει στη Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G
Ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών Huawei θα έχει τη δυνατότητα να χτίσει μέρη του δικτύου 5G στη Βρετανία, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια που έχουν εγείρει οι ΗΠΑ και το αίτημά τους προς συμμάχους να μπλοκάρουν ουσιαστικά την πρόσβαση στην εταιρεία. Όπως ανακοινώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, o ρόλος της Huawei θα είναι «περιορισμένος», με την εταιρεία να μην μπορεί να εμπλακεί σε «ευαίσθητες λειτουργίες» στον πυρήνα του δικτύου.
Επιπλέον τίθεται ανώτατο όριο 35% στο ποσοστό του εξοπλισμού που μπορεί να προμηθεύσει ένας πάροχος «υψηλού ρίσκου». Με αυτόν τον τρόπο, έπισημαίνει το Λονδίνο, αποτρέπεται ο κίνδυνος της υπερβολικής εξάρτησης.
Ακόμη και με τους περιορισμούς αυτούς η απόφαση της Βρετανίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «αγκάθι» στη σχέση της με τις ΗΠΑ, σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση Τζόνσον επιδιώκει να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο μίας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας.