«Ναι» του Ευρωκοινοβουλίου στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων
- 12/09/2018, 16:07
- SHARE
Ανοίγει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα εταιρειών-γιγάντων.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της πολύ ευαίσθητης μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αντικείμενο μιας μάχης άνευ προηγουμένου ανάμεσα σε καλλιτέχνες και εκδότες Τύπου, από τη μια πλευρά, και γιγάντων της ψηφιακής βιομηχανίας από την άλλη.
Στόχος της νομοθεσίας είναι να υποχρεωθούν εταιρείες όπως οι Google, Facebook και άλλες να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη.
Στη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου.
Η ψηφοφορία αυτή ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ’ έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ’ ένα οριστικό κείμενο.
Από τους βουλευτές στην ολομέλεια, 438 ψήφισαν υπέρ και 226 κατά, ενώ 39 απείχαν.
Απώτερος στόχος της μεταρρύθμισης, η οποία προτάθηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι να εκσυγχρονισθούν τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή.
Το θέμα είναι να παρακινηθούν οι πλατφόρμες, όπως το YouTube, να αμείβουν καλύτερα τους δημιουργούς περιεχομένων (άρθρο 13), αλλά και να δημιουργηθεί ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου (άρθρο 11), που θα επιτρέψει στις εφημερίδες ή τα πρακτορεία ειδήσεων να αμείβονται όταν χρησιμοποιείται η παραγωγή τους στο Ίντερνετ.
Δείτε ακόμη: Ψέματα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη: Η μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα μόλις ξεκίνησε