Νέα απαγωγή κοριτσιών από τη Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία
- 06/05/2014, 18:38
- SHARE
Η ισλαμική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή 276 μαθητριών πριν από τρεις εβδομάδες, δείχνει την «πυγμή» της στη Δύση.
«Ήταν πολλοί και όλοι τους πάνοπλοι. Ήρθαν με δύο οχήματα βαμμένα στα χρώματα του στρατού. Άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του χωριού μας». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο Λάζαρους Μούσα, κάτοικος του χωριού Ουαράμπε στη Νιγηρία, τη νέα επίθεση που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένοπλοι της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, κατά την οποία απήγαγαν οκτώ ακόμη κορίτσια ηλικίας 12 έως 15 ετών.
Πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι οι ένοπλοι απαγωγείς έβαλαν τα κορίτσια σε φορτηγά μαζί με ζώα και τρόφιμα, τα οποία πήραν ως λάφυρα μετά τη λεηλασία στο χωριό. Οι ένοπλοι της ισλαμικής οργάνωσης επιτέθηκαν επίσης σε σημεία ελέγχου της αστυνομίας και του στρατού κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με το Καμερούν.
Ένοπλοι της ισλαμικής οργάνωσης εισέβαλαν επίσης σε ένα ιδιωτικό σχολείο στην πόλη της Αμπούτζα, όπου την περασμένη εβδομάδα από δύο εκρήξεις βομβών σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Ο ένοπλοι προχώρησαν σε λεηλασίες, αλλά δεν πείραξαν τους μαθητές, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη.
Τρεις εβδομάδες μετά την απαγωγή των 276 κοριτσιών από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, η Μπόκο Χαράμ -η ονομασία της οποίας σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμαρτία»- δείχνει τα «δόντια» της, αγνοώντας τις συστάσεις της Δύσης και διεξάγοντας νέα επίθεση σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα προπύργιά της στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα τους μαχητικούς ισλαμιστές της οργάνωσης πως δεν υπάρχει παραγραφή αν εκτελέσουν την απειλή του ηγέτη τους και πουλήσουν ως σκλάβες τις περισσότερες από 200 Νιγηριανές μαθήτριες που απήγαγαν.
«Προειδοποιούμε τους δράστες ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχει απόλυτη απαγόρευση της δουλείας και της σεξουαλικής δουλείας. Υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, επισημαίνοντας, «Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε υπεύθυνος μπορεί να συλληφθεί, να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες, να δικασθεί και να φυλακισθεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Έτσι, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς τώρα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει και σε δύο, πέντε ή δέκα χρόνια».
Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τις ομοσπονδιακές και τις τοπικές αρχές της Νιγηρίας να συνεργασθούν για να διασώσουν τα κορίτσια. Οποιοσδήποτε αγοραστής θα κληθεί επίσης να λογοδοτήσει, είπε ο Κόλβιλ, επισημαίνοντας πως, σε συνθήκες δουλείας, τα κορίτσια είναι πιθανότατα εκτεθειμένα σε «διαρκή σωματική, ψυχολογική, οικονομική και σεξουαλική βία» και πως οι καταναγκαστικοί γάμοι μπορεί να έχουν «καταστροφική» επίδραση στα θύματα.