Νέα αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ – Στο 2,2% ο PCE

Νέα αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ – Στο 2,2% ο PCE
The US Federal Reserve Building is seen in Washington, DC, May 3, 2023. The US Federal Reserve is widely expected to raise its benchmark lending rate for a 10th -- and possibly final -- time, as it aims to bring down inflation while preventing fresh banking concerns from spreading. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Η «αγαπημένη» μέτρηση της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Την περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο επιβεβαίωσαν τα στοιχεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που θεωρείται η «αγαπημένη» μέτρηση της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, ο γενικός PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,2% έναντι 2,5% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,2% τον Ιούλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός PCE -εκτός τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 2,7% από 2,6% τον Ιούλιο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός PCE διαμορφώθηκε στο 0,1%, από 0,2% τον Ιούλιο.

Η αντίδραση των αγορών για τα επιτόκια

Μετά τα στοιχεία, οι επενδυτές αύξησαν ελαφρώς τα στοιχήματα ότι η Fed θα προβεί σε δεύτερη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων αντανακλούσαν περίπου 54% πιθανότητα μείωσης κατά μισή μονάδα τον Νοέμβριο, έναντι 46% πιθανότητας μείωσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας, και σε κάθε περίπτωση οι έμποροι στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο πολιτικής – που τώρα βρίσκεται στο εύρος 4,75%-5,00% – θα είναι 75 μονάδες βάσης χαμηλότερα μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: