Νέα διάκριση για το ΕΚΠΑ σε διεθνή κατάταξη Πανεπιστημίων – Πρώτο στην ελληνική λίστα το Πανεπιστήμιο Κρήτης
- 12/09/2019, 18:26
- SHARE
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 δημοσιεύτηκαν από τον Οργανισμό Times Higher Education του Elsevier τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Times Higher Education World University Rankings για το έτος 2019 -2020.
Και στη φετινή κατάταξη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, παραμένοντας σταθερό στις θέσεις 501-600, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση μεταξύ των δέκα ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην παγκόσμια κατάταξη. Ιδιαίτερα δε σημαντική είναι η βελτίωση του ιδρύματος τα τελευταία χρόνια στους δείκτες που αφορούν την ερευνητική απήχηση (ετεροαναφορές), τη διεθνή παρουσία και τη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα. Ο συγκεκριμένος φορέας που υλοποιεί την αξιολόγηση επίλεξε για φέτος 1400 Πανεπιστήμια τα οποία θεωρείται ότι ηγούνται της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως από 92 χώρες.
Η μεθοδολογία της κατάταξης World University Rankings της THE περιλαμβάνει 13 δείκτες που ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες: διδασκαλία (30%), έρευνα (30%), ερευνητική απήχηση / ετερο-αναφορές (30%), διεθνής διάσταση (7,5%), έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα (2,5%). Βασίστηκε στα αποτελέσματα των δύο ετήσιων εκθέσεων «ακαδημαϊκής φήμης» που υλοποίησε παρέχοντας βιβλιομετρικά και άλλα δεδομένα που βασίστηκαν σε 77,4 εκατομμύρια παραπομπές – ετεροαναφορές και 12,8 εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις όλων των κατηγοριών (ερευνητικά άρθρα, άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, κεφάλαια σε βιβλία, κ.α) των τελευταίων πέντε ετών. Στις πηγές των δεδομένων περιλαμβάνονται 23.400 ακαδημαϊκά περιοδικά που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Scopus του Elsevier την περίοδο 2014-2018. Αντίστοιχα οι ετεροαναφορές που έχουν συλλεχθεί αφορούν τα τελευταία έξι χρόνια (2014-2019).
Η ανάλυση των κατηγοριών αυτών στους επιμέρους δείκτες είναι η ακόλουθη:
– Τα έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα φανερώνουν, σύμφωνα με τους δημιουργούς της κατάταξης, την καινοτομία που παράγει το ίδρυμα και διαιρείται με τον αριθμό των μελών ΔΕΠ (2,5%)
Η διεθνής διάσταση σχετίζεται με:
– το ποσοστό μελών ΔΕΠ που προέρχονται από την αλλοδαπή σε σχέση με την ημεδαπή (2,5%),
– το ποσοστό των αλλοδαπών φοιτητών σε σχέση με τους ημεδαπούς φοιτητές (2,5%),
– το ποσοστό των ερευνητικών εργασιών που έχουν συ-συγγραφείς από την αλλοδαπή (2,5%).
διδασκαλία αξιολογείται ως εξής:
– «Φήμη» του ιδρύματος σχετική με τη διδασκαλία, όπως αποτυπώνεται σε μια μεγάλη έρευνα ερωτηματολογίων, στην οποία το 2019 συμμετείχαν 21.000 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο (15%),
– Αριθμός εκπονημένων διδακτορικών ανά μέλος ΔΕΠ (6%),
– Αριθμός προπτυχιακών φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ (4.5%),
– Έσοδα (από διδασκαλία) ανά μέλος ΔΕΠ (2.25%),
– Ποσοστό διδακτορικών τίτλων προς αριθμό προπτυχιακών τίτλων (2.25%).