Νέα εμπορική στρατηγική για την Κίνα: Απειλεί αμερικανικές εταιρείες με παρουσία στη χώρα
- 22/08/2018, 19:30
- SHARE
Η πρόσφατη «επίθεση» στην Apple δείχνει μία στροφή στην τακτική που έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει το Πεκίνο στην εμπορική αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον.
του Arthur Dong*
Από τις 23 Αυγούστου, επιπρόσθετες εξαγωγές ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε δασμούς 25%, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται αμείωτος. Η Κίνα έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιβάλει ισοδύναμο ποσό δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Και με το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών να διευρύνεται, η Κίνα αναζητά εναλλακτικές στρατηγικές μέσα σε συνθήκες επιδείνωσης του παγκόσμιου εμπορικού περιβάλλοντος.
Πρόσφατα, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην People’s Daily, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αναφέρθηκε στην πρόθεση της Κίνας να βάλει στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστα έντονη γλώσσα, το άρθρο χαρακτήρισε την Apple ως ένα παράδειγμα αμερικανικής επιτυχίας που χτίστηκε στις πλάτες των Κινέζων εργαζομένων και της κινεζικής καταναλωτικής ζήτησης. Το δημοσίευμα προτρέπει το Πεκίνο να αντιμετωπίσει αυτήν την ανισορροπία ζητώντας από την Apple να μοιραστεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών της με την Κίνα.
Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει αντιδράσει πολύ προσεκτικά και έχει αποφύγει τις εθνικιστικές κορώνες στη σχετική συζήτηση περί εμπορίου και εμπορικών σχέσεων. Το άρθρο της People’s Daily σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή. Απειλώντας εταιρείες όπως η Apple, το Πεκίνο μπορεί να τις πιέσει να αντιταχθούν κατηγορηματικά στις επιθετικές εμπορικές ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της Κίνας και να ωθήσουν την Ουάσινγκτον να αντιστρέψει την επιδείνωση της εμπορικής σύγκρουσης.
Στο παρελθόν, η Κίνα έχει παίξει το εθνικιστικό «χαρτί» σε διαμάχες με άλλα κράτη όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Στο στενά ελεγχόμενο περιβάλλον των Μ.Μ.Ε. της Κίνας, η παραμικρή έκφραση αίσθησης αδικίας από ένα μέσο μπορεί να διεγείρει τα πάθη του πλήθους, με αποτελέσματα που μπορεί να ποικίλλουν από το μποϊκοτάζ και τις διαμαρτυρίες μέχρι τη βία κατά ξένων οντοτήτων. Το επικριτικό προς την Apple άρθρο υποδεικνύει ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι ίσως βάλουν κι άλλες αμερικανικές εταιρείες στη συζήτηση καθώς αυξάνονται οι εντάσεις.
Ο κατάλογος των εταιρειών που μπορεί να μπουν στο στόχαστρο στη συνέχεια αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα του επιχειρηματικού τοπίου της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της βιομηχανίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ψυχαγωγίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Η United Technologies, η Caterpillar, η General Electric, η Johnson & Johnson, η Microsoft, η IBM, η Disney, η Cargill, η General Motors, η Ford και η Procter & Gamble έχουν σημαντική παραγωγική παρουσία και πωλήσεις στην Κίνα.
Το Πεκίνο θα πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά στην επόμενη κίνησή του. Η στρατηγική κλιμάκωσης του εθνικιστικού συναισθήματος και στόχευσης αμερικανικών εταιρειών μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Εάν οι αμερικανικές εταιρείες αισθανθούν ότι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες στην Κίνα ή ότι υπόκεινται σε πολιτικούς τακτικισμούς, έχουν πάντα την επιλογή να αποσυρθούν από την Κίνα και να χτίσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους αλλού.
Μια έξοδος αμερικανικών εταιρειών θα συνιστούσε σημαντική αποδυνάμωση της οικονομίας της Κίνας. Όπως λέει και ένα απόφθεγμα: Εάν στοχεύεις στον αντίπαλό σου, βεβαιώσου ότι δεν θα πυροβολήσεις στο πόδι σου.
* Ο Arthur Dong είναι καθηγητής στρατηγικής και οικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Georgetown.