Νέα επιστολή με επτά και όχι έξι μεταρρυθμίσεις από τον Βαρουφάκη
- 06/03/2015, 13:05
- SHARE
«Δεν φαίνεται πουθενά κοντά συμφωνία για άμεση χρηματοδότηση» εκτιμάει ο δημοσιογράφος των FT Peter Spiegel .
«Έφτασε η ώρα για το αγαπημένο event όλων στο twitter, για την ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει παρασκηνιακά πριν το Eurogroup», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, o αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, ο οποίος ασχολείται στενά με το ελληνικό ζήτημα και έχει έρθει αρκετές φορές σε… διαδικτυακή αντιπαράθεση μέσω social media με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.
«Οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup για τις τεχνικές προετοιμασίες προκειμένου να επαναληφθούν οι συζητήσεις με την Ελλάδα. Με απλά λόγια: δεν φαίνεται πουθενά κοντά συμφωνία για άμεση χρηματοδότηση». Όπως ενημερώνει ο Peter Spiegel, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει πως το Eurogroup έχει λάβει νέα επιστολή από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών με προτάσεις μεταρρυθμίσεων για το Eurogroup της Δευτέρας.
«Δεν θα είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο σε διάρκεια Eurogroup», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με τον Peter Spiegel και αυτό εκλαμβάνεται από τον δημοσιογράφο ως μία ακόμη ένδειξη αναμενόμενης προόδου της Ελλάδας την Δευτέρα.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η νέα επιστολή του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει επτά και όχι έξι προτάσεις μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν είχε φτάσει στα χέρια του Ντάισελμπλουμ μέχρι το Euroworking Group, με αποτέλεσμα να μην είναι έτοιμη για το Eurogroup της Δευτέρας.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τους θεσμούς και από τον Έλληνα υπουργό την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τεχνικές συζητήσεις» αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι στο δικό του επίπεδο οι επικοινωνίες με τις ελληνικές υπηρεσίες είναι περιορισμένες και ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα λάβουν μέρος στις τεχνικές διαβουλεύσεις, πότε και πού θα γίνουν αυτές. Ανέφερε, επίσης, ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούσαν οι υπηρεσίες της ευρωζώνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και γι’ αυτόν τον λόγο τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.
Ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η τμηματική εκταμίευση των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τους δανειστές, σημείωσε ότι εφόσον εκπληρωθούν ορισμένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό υπό όρους και προϋποθέσεις. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε παράλληλα ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα, απαραίτητη είναι η παρουσίαση όλων των μέτρων που περιέχονται στην απόφαση του προηγούμενου Eurogoroup. Και αυτό διότι όπως σημείωσε, η τμηματική αξιολόγηση ορισμένων μέτρων, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, δεν είναι δυνατή.
Κληθείς να σχολιάσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι από τη στιγμή που στην Αθήνα δεν βρίσκονται εκπρόσωποι των θεσμών, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες για το επόμενο διάστημα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι οι μεγαλύτερες πληρωμές αφορούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και ανέρχονται σε 6,5 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δε θεωρεί καθόλου πιθανό οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν μετά τον Ιούνιο και νέα παράταση, σημειώνοντας ότι και το ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον, δεν θα ευνοούσε κάτι τέτοιο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτό να ζητηθεί. Αν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα δεν μπορεί να υπάρξει και προσφορά, είπε χαρακτηριστικά.
«Στο χέρι της Ελλάδας πότε θα πάρει τα χρήματα»
Όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθούν και τα χρήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, επισήμανε ωστόσο ότι η διαδικασία δεν μπορεί να διαρκέσει πέρα από το τέλος Ιουνίου.
«Είναι στο χέρι της Ελλάδας πόσο γρήγορα θα προχωρήσει» τόνισε ο κ. Γιέγκερ και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί, να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς και, εάν η αξιολόγηση είναι θετική, τότε και μόνο το Eurogroup θα μπορεί να αποφασίσει να εκταμιευθούν τα χρήματα.
Ο εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει πληροφορίες που αφορούν προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης και δημοσίευμα σχετικό με το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί εκτάκτως με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ.