Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση του «τέλους ΑΠΕ» κατά πέντε ευρώ ανά μεγαβατώρα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας («ΕΤΜΕΑΡ»), που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος κατά πέντε ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 2014 προκύπτει από τις διατάξεις για την εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία ήδη με απόφασή της προχώρησε σε υπερδιπλασιασμό του για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, με ισχύ από την προσεχή Τρίτη 1η Απριλίου.

Για τους οικιακούς καταναλωτές π.χ. το τέλος κατά την απόφαση αυτή αυξάνεται κατά 114% (από 20,8 σε 44,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα), για τις αγροτικές χρήσεις 150 % (από 7,33 σε 18,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα), κλπ.)

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο προβλέπουν, για αρκετές κατηγορίες επενδύσεων (π.χ. οικιακά και αγροτικά φωτοβολταϊκά), μικρότερη μείωση στις εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) σε σχέση με το νομοσχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση.

Η μείωση των «ταριφών» προβλέπεται ότι θα εξοικονομήσει περί τα 470 εκατ. ευρώ ετησίως στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Προβλέπεται επίσης ότι οι επιστροφές εσόδων από τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας προς το λογαριασμό θα γίνουν με κλίμακα και όχι οριζόντια.

Συγκεκριμένα, αυτές κλιμακώνονται από 20 έως 34% των εσόδων του 2013 για τα φωτοβολταϊκά (ανάλογα με την περίοδο σύνδεσης) και 10% για τις λοιπές ΑΠΕ ενώ με το αρχικό κείμενο η επιστροφή ήταν οριζόντια, 35% για όλους. Διατηρείται πάντως η εξαίρεση των οικιακών φωτοβολταϊκών από την επιστροφή τζίρου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι υπήρχε δέσμευση προς την τρόικα για μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2014, οι διαφορές που προκύπτουν καλύπτονται με την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό είναι το πολυνομοσχέδιο

Οι εξαιρέσεις για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων