Mytilineos: Νέα επωνυμία, νέα εποχή και στρατηγικές επενδύσεις

Mytilineos: Νέα επωνυμία, νέα εποχή και στρατηγικές επενδύσεις
«Η εταιρεία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο και είναι έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμα μεγαλύτερο», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας σε Metlen Energy & Metals, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής και την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου, ανακοίνωσε στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η απόφαση αυτή συνδέεται με την εισαγωγή της εταιρείας σε ξένο χρηματιστήριο, πιθανότατα του Λονδίνου.

«Αυτή η εταιρεία είναι σαν δεύτερο παιδί μου», δήλωσε συγκινημένος ο κ. Μυτιληναίος, εκφράζοντας τη δυσκολία αλλά και την αναγκαιότητα της αλλαγής του ονόματος μετά από 115 χρόνια, λόγω του διεθνούς βηματισμού της εταιρείας. «Η εταιρεία με το όνομα της οικογένειας έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο και είναι έτοιμη να ανοίξει έναν ακόμα μεγαλύτερο», τόνισε, ζητώντας από τους μετόχους να αγαπήσουν το νέο όνομα όπως και το προηγούμενο.

Προβλέψεις και Χρηματιστήριο

Σχετικά με τις προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι, αν δεν υπάρξουν δραματικά γεγονότα, η εταιρεία θα συνεχίσει την πορεία της, με λειτουργική κερδοφορία από 1 έως 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη που μπορεί να ξεπεράσουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ το 2024. Για το dual listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανέφερε ότι η διαδικασία είναι επίπονη και επιβαρύνει τα στελέχη της εταιρείας, αλλά προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ελπίζει η επόμενη Γενική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί εκτός Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Helleniq Energy και ΜΕΤΚΑ

Για τις φήμες περί ενδιαφέροντος της Μυτιληναίος για την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), ο κ. Μυτιληναίος διέψευσε τις αναφορές για ποσοστά κατοχής μετοχών. Τόνισε ότι κανένας από τους μεγάλους μετόχους, όπως ο κ. Λάτσης και το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει πρόθεση να πουλήσει. Αν αυτό αλλάξει, το θέμα θα τεθεί σε νέα βάση. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, όπου η εταιρεία έχει ήδη παρουσία.

Αναφορικά με τη ΜΕΤΚΑ, εκτίμησε ότι θα μπορέσει να μπει ξανά στο χρηματιστήριο με ένα πολύ δυνατό ισολογισμό το 2025-2026.

ΑΠΕ και Μέρισμα

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στις αρνητικές τιμές στην αγορά ενέργειας, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο ήταν αναμενόμενο. Οι αρνητικές τιμές αποτελούν πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά οι μεγάλες καθετοποιημένες εταιρείες μπορούν να το αξιοποιήσουν προς όφελός τους και των πελατών τους. Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται, αλλά θα βρεθεί ισορροπία με τη συγκέντρωση της αγοράς ενέργειας σε λίγους και ισχυρούς παίκτες.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο μαζί με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές θα ανέλθει σε 1,55 ευρώ. Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 26η Ιουλίου και η καταβολή στους μετόχους θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου.

Επένδυση στη Γκάνα και εκλογές ΣΕΒ

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η τιμή του αλουμινίου διεθνώς ανεβαίνει λόγω προβλημάτων έλλειψης βωξίτη, και γι’ αυτό η Mytilineos επένδυσε σε ορυχείο στην Γκάνα. Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξή του στον κ. Θεοδωρόπουλο για τις εκλογές στον ΣΕΒ και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα από τις ευρωεκλογές να προκύψει μια καλύτερη Επιτροπή και ένα καλύτερης ποιότητας Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο μεγάλων λαθών στον ενεργειακό τομέα, όπως η πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας της Αυστρίας από τη Ρωσία με φυσικό αέριο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: