Νέα εποχή για τα κοινωνικά επιδόματα: Υποχρεωτικά μέσω προπληρωμένης κάρτας η καταβολή από το 2024

Νέα εποχή για τα κοινωνικά επιδόματα: Υποχρεωτικά μέσω προπληρωμένης κάρτας η καταβολή από το 2024
Photo: pixabay.com
Από το τελευταίο τρίμηνο του 2024, τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, γέννησης, αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω προπληρωμένης κάρτας

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον τρόπο καταβολής των κοινωνικών παροχών, καθώς τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καταβάλλονται υποχρεωτικά μέσω προπληρωμένης κάρτας, αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Η νέα ρύθμιση, που στοχεύει στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος πληρωμών, εισάγει τον κανόνα ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη μόνο έως το 50% του επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας δικαιούχος που λαμβάνει επίδομα ανεργίας ύψους 500 ευρώ, θα μπορεί να κάνει ανάληψη 250 ευρώ σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα 250 ευρώ θα πρέπει να δαπανηθούν μέσω της προπληρωμένης κάρτας σε ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επιπλέον, οι δικαιούχοι που επιλέγουν να ξοδεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του επιδόματος μέσω της κάρτας θα λαμβάνουν κίνητρα, όπως συμμετοχή σε λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης που θα οργανώνονται από τις τράπεζες και τους αρμόδιους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας των συναλλαγών και της πρόσβασης των δικαιούχων σε κοινωνικές παροχές. Το νέο σύστημα θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 10,3 εκατομμύρια ευρώ και θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος για τη διαλειτουργικότητα των μητρώων ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ και τραπεζών.

Οι παροχές που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα περιλαμβάνουν τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ εξαιρούνται επιδόματα όπως αυτά λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, στέγασης και αναπηρικά επιδόματα, μεταξύ άλλων.

Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι κοινωνικές παροχές θα διατίθενται με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα θα προωθείται η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: