Νέα εποχή για την πράσινη ενέργεια: Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει τον τελευταίο του σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

Νέα εποχή για την πράσινη ενέργεια: Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει τον τελευταίο του σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα
Photo: pixabay.com
Το Ηνωμένο Βασίλειο κλείνει τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό βήμα προς την πράσινη ενέργεια και την απαλλαγή από τον άνθρακα, πρωτοπορώντας ανάμεσα στις χώρες της G7.

Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την καθαρή ενέργεια, κλείνοντας τον τελευταίο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, ένας σταθμός που λειτουργούσε από το 1967. Αυτή η κίνηση τοποθετεί τη χώρα ως το πρώτο μέλος της G7 που εγκαταλείπει πλήρως τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν νέο, πράσινο ενεργειακό μέλλον.

Το κλείσιμο του σταθμού στο Ράτκλιφ-ον-Σορ, μεταξύ Ντέρμπι και Νότιγχαμ, αποτελεί κομβικό σημείο για τις φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου να φτάσει σε ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετάβαση σε πράσινες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Παρόλο που άλλες χώρες της G7, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και ο Καναδάς, έχουν ορίσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της κίνησης αυτής, με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία να μην έχουν ακόμη ανακοινώσει παρόμοιες δεσμεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο άνθρακας, ο οποίος κυριάρχησε στην ενεργειακή ιστορία της Βρετανίας για περισσότερους από δύο αιώνες, σήμερα καταγράφει μια ραγδαία πτώση. Από το 70% του ηλεκτρισμού που παρήγαγε τη δεκαετία του 1980, το ποσοστό έπεσε στο 1% πέρυσι. Τον άνθρακα έχουν σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική ενέργεια να καλύπτει το ένα τέταρτο της παραγωγής το 2023.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπόσχεται ότι το κλείσιμο αυτό θα οδηγήσει σε νέες, καινοτόμες ευκαιρίες στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Ο σταθμός του Ράτκλιφ-ον-Σορ θα διαλυθεί έως το τέλος της δεκαετίας και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένα κέντρο τεχνολογίας και ενέργειας χωρίς άνθρακα.

Εκπρόσωποι από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως οι Φίλοι της Γης και η Greenpeace UK, χαιρετίζουν την κίνηση, τονίζοντας τη σημασία της για την παγκόσμια προσπάθεια για μείωση της χρήσης ρυπογόνων καυσίμων. Η προτεραιότητα τώρα, όπως αναφέρουν, είναι η ταχύτερη δυνατή μετάβαση από το φυσικό αέριο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: