Νέα εποχή στις φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος

Νέα εποχή στις φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος
Male hand using magnifying glass and work with 1040 tax form, legal business contract. Accounting concept Photo: Shutterstock
Οι εκπτώσεις και οι κυρώσεις για καθυστερήσεις.

Ο νέος φορολογικός νόμος εισάγει σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων, καθιερώνοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα, κλιμακωτές εκπτώσεις για έγκαιρη υποβολή, και κυρώσεις για καθυστερήσεις. Από το 2025, οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες διαδικασίες που στοχεύουν στη διευκόλυνση αλλά και στην αυστηροποίηση της διαδικασίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σταθερά χρονοδιαγράμματα και εκπτώσεις

Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων θα είναι σταθερή, από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου κάθε έτους. Παράλληλα, η έγκαιρη υποβολή θα ανταμείβεται με κλιμακωτές εκπτώσεις φόρου:

  • 4% για δηλώσεις έως 30 Απριλίου.
  • 3% για δηλώσεις έως 15 Ιουνίου.
  • 2% για δηλώσεις έως 15 Ιουλίου.

Φορολογούμενοι που εξοφλούν τον φόρο εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου θα επωφεληθούν επίσης από αυτές τις εκπτώσεις.

Αυτοματοποιημένες και προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Περίπου 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα δουν τις δηλώσεις τους προσυμπληρωμένες. Αν δεν τροποποιηθούν έως τις 15 Απριλίου, αυτές θα υποβάλλονται αυτόματα. Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες, το έντυπο Ε3 θα είναι πλέον προσυμπληρωμένο και «κλειδωμένο», χωρίς δυνατότητα τροποποίησης, βάσει δεδομένων από την πλατφόρμα myData.

Νέες ρυθμίσεις για χωριστές δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν χωριστές δηλώσεις δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσουν την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, εκτός αν θέλουν να αλλάξουν επιλογή. Η προθεσμία για να δηλώσουν «φορολογικό διαζύγιο» είναι η 28η Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρώσεις για καθυστερήσεις

Ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρές ποινές για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που καθυστερούν τη διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ:

  • Πρόστιμα έως 2.500 ευρώ για δημόσιους φορείς, με επιπλέον χρέωση 50 ευρώ την ημέρα για καθυστέρηση.
  • Ιδιωτικοί φορείς, όπως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 20.000 έως 100.000 ευρώ, με δημοσιοποίηση παραβάσεων.

Εντατικοποίηση ελέγχων

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, η ΑΑΔΕ θα προχωρά σε εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ τα πρόστιμα για καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων θα βαρύνουν τον διοικητή και τους αρμόδιους υπαλλήλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: