Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσο επιβλαβείς είναι οι πλαστικές συσκευασίες για την υγεία μας

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσο επιβλαβείς είναι οι πλαστικές συσκευασίες για την υγεία μας
Οι επιστήμονες αναζητούν στοιχεία για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των χημικών ουσιών που προέρχονται από τα πλαστικά στη μακροχρόνια υγεία.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι χιλιάδες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων επικίνδυνων ουσιών, μπορούν να εισχωρήσουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω υλικών που σχετίζονται με τρόφιμα και ποτά, όπως πλαστικά μπουκάλια και δοχεία φαγητού για έξω.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το περιβάλλον μας είναι γεμάτο ρύπους, όπως τα μικροπλαστικά, που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα μας.

Ωστόσο, οι ερευνητές σε πρόσφατη μελέτη έμειναν έκπληκτοι από το πόσες πολλές χημικές ουσίες στα καθημερινά μας αντικείμενα μπορούν να «μεταναστεύσουν» στους ανθρώπους, και δήλωσαν ότι είναι «ανησυχητικό» το γεγονός ότι δεν κατανοούμε πλήρως τους κινδύνους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες από έναν ελβετικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το Food Packaging Forum Foundation, εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 14.000 χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα — ουσίες που υπάρχουν σε δοχεία ή άλλα υλικά που αγγίζουν αυτά που τρώμε και πίνουμε.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, εξήγησε ότι το 25% των χημικών που μελετούσαν — περίπου 3.601 ουσίες — βρέθηκαν μέσα στο ανθρώπινο σώμα, σε δείγματα που περιλαμβάνουν δέρμα, μαλλιά, αίμα, μητρικό γάλα και λιπώδη ιστό.

Αυτό υποδεικνύει ότι οι χημικές ουσίες από τη βιομηχανία μεταναστεύουν στο σώμα μας από αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για την αποθήκευση, τη συσκευασία ή το μαγείρεμα των τροφίμων μας. Δεν είναι μόνο το πλαστικό, καθώς ακόμη και το χαρτί ή το χαρτόνι μπορούν να περιέχουν ουσίες όπως μελάνι, που μπορεί να είναι προβληματικές όταν έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπάθεια κατανόησης των κινδύνων για την υγεία

Οι επιστήμονες αναζητούν στοιχεία για να κατανοήσουν τον αντίκτυπο αυτών των χημικών ουσιών στη μακροχρόνια υγεία.

Ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνες, συμπεριλαμβανομένων καρκινογόνων ουσιών (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) και τοξινών που συνδέονται με προβλήματα ορμονών και αναπαραγωγής.

Μία τέτοια κατηγορία είναι τα PFAs (υπερ- και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες), γνωστά ως «αιώνιες χημικές ουσίες» επειδή παραμένουν και συσσωρεύονται στο σώμα μας και στο νερό και το έδαφος. Η έκθεση στα PFAs συνδέεται με ορισμένους καρκίνους, βλάβες στο συκώτι και άλλα προβλήματα, καθώς και με πιθανά αναπτυξιακά ελαττώματα στα παιδιά.

Άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες που βρέθηκαν στη μελέτη στα τρόφιμα και στο σώμα μας περιλαμβάνουν τη BPA (ένα τοξικό συστατικό στη συσκευασία που συνδέεται με ορμονικά προβλήματα) και βαρέα μέταλλα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA μας.

Και υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για πολλές από τις άλλες χημικές ουσίες που βρέθηκαν σε ανθρώπινα δείγματα, συμπεριλαμβανομένου του εάν μπορεί να είναι επιβλαβείς ή ποιο είναι το ασφαλές όριο, αν υπάρχει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πραγματικός αριθμός των χημικών ουσιών στις οποίες εκτιθέμεθα μέσω των τροφίμων και ποτών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από τις 3.601 που εκτιμήθηκαν στη μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέσπιση ορίων για την έκθεση σε χημικές ουσίες

Η ίδια ομάδα ερευνητών είχε δημοσιεύσει προηγουμένως μια μελέτη που έδειξε ότι οι κρατικοί κανονισμοί δεν κάνουν πολλά για να αποτρέψουν την έκθεση σε χημικές ουσίες.

Αν και υπάρχουν ορισμένοι ισχύοντες κανόνες — όπως τα όρια στα PFAs στο πόσιμο νερό — η νομοθεσία ακολουθεί αργά την τελευταία επιστημονική γνώση και συχνά είναι πολύ αόριστη για να επιβληθεί αποτελεσματικά. Επιπλέον, γνωρίζουμε ελάχιστα για τους πιθανούς κινδύνους από χημικές ουσίες που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση του πώς οι χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας (και στα τρόφιμα) μπορεί να επηρεάσουν τη μακροχρόνια υγεία μας και πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε τους κινδύνους στο μέλλον.

«Αυτή η εργασία υπογραμμίζει το γεγονός ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα δεν είναι πλήρως ασφαλή, παρόλο που μπορεί να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, καθώς μεταφέρουν γνωστές επικίνδυνες χημικές ουσίες στους ανθρώπους», δήλωσε η Jane Muncke, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ειδικός στην περιβαλλοντική τοξικολογία και διευθύντρια του Food Packaging Forum, σε δελτίο τύπου.

«Θα θέλαμε αυτή η νέα βάση δεδομένων να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ασφάλειας των υλικών επαφής με τρόφιμα — τόσο σε επίπεδο κανονισμών όσο και στην ανάπτυξη ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων», πρόσθεσε η Muncke.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: