Νέα εργαλεία για τη φοροδιαφυγή με στόχο τα μεγάλα «ψάρια»
- 02/01/2025, 08:45
- SHARE
Με ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του μεγάλου πλούτου ανεβαίνουν οι προσδοκίες για πάταξη της φοροδιαφυγής, με τα επιπλέον έσοδα -που προστίθενται στην υπεραπόδοση των άμεσων φόρων και τις καλές επιδόσεις του ΑΕΠ- να ανοίγουν δημοσιονομικό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων το 2025.
Mε τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση ανεβαίνει ο πήχης για την ανάκτηση εσόδων από τη φοροδιαφυγή. Αυτά υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ το 2024, από 1,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και στα 2,5 δισ. ευρώ το 2025. Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπάρχει στόχος για ετήσια έσοδα 2 με 2,5 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέχρι το 2027.
Στο αποτέλεσμα αναμένεται να συνεισφέρει η εντατικοποίηση των ελέγχων με την χρήση εργαλείων νέας τεχνολογίας και την αξιοποίηση δεδομένων της πλατφόρμας MyData, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και το νέο μοντέλο φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο οργανωσιακός μετασχηματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2025 που στοχεύει κυρίως στα “μεγάλα ψάρια” της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή, αξιοποιείται η ελεγκτική εμπειρία έντεκα ετών και προωθείται η σύσταση ενός πρότυπου ελεγκτικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών για την ολιστική αντιμετώπιση των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, τόσο στο επίπεδο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά.
Πρόκειται για το νέο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) που στελεχώνεται με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, το οποίο θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες ελεγκτικές πρακτικές και προβλέπεται να ενεργοποιηθεί στις 17.2.2025.
Το μεγαλύτερο φορο-ελεγκτικό κέντρο της χώρας
Η νέα πρότυπη ελεγκτική υπηρεσία προκύπτει από την ενοποίηση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ελεγκτικό κέντρο της χώρας, με αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια.
Σημειώνεται ότι το σκορ εισπραξιμότητας από τους περίπου 1.500 ελέγχους ετησίως των ΚΕΜΕΕΠ και ΚΕΦΟΜΕΠ ανέρχεται σε 40%. Το αντίστοιχο ποσοστό για ΕΛΚΕ και ΔΟΥ, σύμφωνα και με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, κινείται σε 30% και 20% αντίστοιχα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο δεκάμηνο του 2024 από τους ελέγχους του ΚΕΜΕΕΠ είχαν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα 337,57 εκατ. ευρώ και στην πενταετία, από το 2020, φτάνουν τα 1,169 δις. ευρώ. Από αυτά έχουν εισπραχθεί 365,25 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε καταλογίσει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα 91 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2024, ενώ από το 2020 καταλογίστηκαν 1 δισ. ευρώ και στην πενταετία εισπράχθηκαν περίπου 135 εκατ. ευρώ. Συνολικά, στο ίδιο διάστημα, μαζί με έρευνες για υποθέσεις ακινήτων, κεφαλαίου ή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έχουν βεβαιωθεί 1,732 δισ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί τα 173,7 εκατ. ευρώ.
Το νέο κέντρο ελέγχων, ΚΕΜΕΦ, αναμένεται να διασφαλίσει:
-Φορολογικό Έλεγχο 360ο, διενεργώντας συνδυαστικούς ελέγχους, ιδιαίτερης πολυπλοκότητας με σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους σε οντότητες-εταιρικά σχήματα και μετόχους -εταίρους -διαχειριστές, που θα εκτείνονται σε μεγαλύτερο εύρος της φορολογικής ελεγκτικής αλυσίδας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής (πχ έλεγχοι φοροαποφυγής μέσω τεχνητών διευθετήσεων και υβριδικών μέσων, έλεγχοι κρυπτονομισμάτων, NFTs και λοιπών μέσων και εργαλείων κρυπτογράφησης)
-Ενιαία οργανωτική δομή για καλύτερη διαχείριση και ομοιόμορφη Προσέγγιση Υποθέσεων Ελέγχου
-Τεχνογνωσία και εξειδίκευση στους ελέγχους
-Μείωση Κόστους και εξοικονόμηση Πόρων
Τέλος, σημειώνεται ότι η ενιαία οργανωτική δομή, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά της, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη φορολογική δικαιοσύνη μέσα από ένα περιβάλλον διαφάνειας και εμπιστοσύνης για όλους τους φορολογούμενους.