Νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Νετανιάχου: Όποιος δολοφονεί ομήρους, δεν θέλει συμφωνία

Νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Νετανιάχου: Όποιος δολοφονεί ομήρους, δεν θέλει συμφωνία
(COMBO) This combination of pictures created on September 01, 2024 shows undated portraits provided on September 1, 2024, by The Hostages Families Forum Headquarters, representing families of Israeli hostages held by Palestinian militants in Gaza, showing hostages (clockwork from top-L) Almog Sarusi, Alexander Lubanov, Carmel Gat, Ori Danino, Eden Yerushalmi and Hersh Goldberg-Polin at unspecified locations. The Israeli military said on September 1 that it had found the bodies of six hostages in a tunnel in the southern Gaza Strip, including a US-Israeli and a Russian-Israeli. (Photo by the Hostages Families Forum Headquarters / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / THE HOSTAGES FAMILIES FORUM HEADQUARETRS" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Στο Ισραήλ επιρρίπτει τις ευθύνες για τους νεκρούς ομήρους η Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε την Κυριακή να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» με τη Χαμάς, μετά τον θάνατο έξι ομήρων των οποίων τα πτώματα εντοπίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, είπε ο Νετανιάχου, απειλώντας την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση: «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς σας».

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στον θάνατο τριών Ισραηλινών αστυνομικών σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Για την επίθεση αυτή δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως η Χαμάς είδε σε αυτήν «μια ηρωική επιχείρηση της αντίστασης» και «μια φυσική απάντηση στη σφαγή του λαού» της Παλαιστίνης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Θα αγωνιστούμε σε όλα τα μέτωπα εναντίον ενός βάναυσου εχθρού που θέλει να μας δολοφονήσει όλους. Ακόμη και σήμερα το πρωί δολοφόνησε τρεις αστυνομικούς», είπε ο Νετανιάχου.

«Το γεγονός πως η Χαμάς συνεχίζει να διαπράττει θηριωδίες όπως αυτές που διέπραξε στις 7 Οκτωβρίου μας αναγκάζει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην μπορεί πλέον να τις διαπράττει», είπε ακόμη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ισραήλ επιρρίπτει τις ευθύνες για τους νεκρούς ομήρους η Χαμάς

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ιτσάτ ελ Ρεσίκ, δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ, με την άρνησή του να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ευθύνεται για τους θανάτους Ισραηλινών ομήρων.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τα πτώματα έξι ομήρων από μια σήραγγα στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου φαίνεται πως σκοτώθηκαν όχι πολύ πριν φθάσουν σε αυτούς Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο εντοπίστηκαν κάτω από τη γη στην πόλη Ράφα και επέστρεψαν στο Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος της Χαμάς είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «κάποιοι» από τους έξι ομήρους των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό «ήταν μέρος της λίστας των προς απελευθέρωση ομήρων που είχε εγκρίνει η Χαμάς».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι ο Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και οι δύο Ισραηλινές Καρμέλ Γκατ και Έντεν Γερουσάλμι, περιλαμβάνονταν στη λίστα των ομήρων που θα απελευθερώνονταν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Το στέλεχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, διαβεβαίωσε ότι «αρκετοί» από τους ομήρους «ήταν ζωντανοί και σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τρεις Ισραηλινοί αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, σκοτώθηκαν σήμερα σε «ένοπλη επίθεση» στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας στην παλαιστινιακή περιοχή όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει «τεράστια» αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Ο διοικητής Ούζι Λέβι έκανε τις δηλώσεις αυτές μπροστά στους δημοσιογράφους δίπλα στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ακροδεξιό έποικο.

«Αντί να απελευθερώσουμε τους τρομοκράτες, πρέπει να τους ρίξουμε μια σφαίρα στο κεφάλι», είπε ο Μπεν Γκβιρ.

«Το δικαίωμα στη ζωή (των Ισραηλινών) είναι πιο σημαντικό από την ελευθερία της κυκλοφορίας των κατοίκων της Παλαιστινιακής Αρχής», πρόσθεσε ο υπουργός, οπαδός της προσάρτησης ολόκληρης της Δυτικής Όχθης.

Δύο από τα θύματα είναι περίπου 30 ετών ενώ το τρίτο, ένας άνδρας περίπου 50 ετών, υπέκυψε στα τραύματά του μετά την απομάκρυνσή του από το σημείο, δήλωσε από την πλευρά της η υπηρεσία Magen David Adom, το ισραηλινό ισοδύναμο του Ερυθρού Σταυρού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από Παλαιστίνιους με στόχο εβραϊκούς οικισμούς στην ίδια περιοχή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: