Νέα «μάχη» του TikTok για να αποφύγει τον αποκλεισμό στις ΗΠΑ

Νέα «μάχη» του TikTok για να αποφύγει τον αποκλεισμό στις ΗΠΑ
ANKARA, TURKIYE - APRIL 20 : In this photo illustration, logo of Tiktok is displayed on mobile phone screen in front of flag of United States, in Ankara, Turkiye on April 20, 2023. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Θα εξεταστούν οι νομικές προσφυγές που έχουν ασκηθεί από το TikTok και τους χρήστες.

Το TikTok και η μητρική εταιρεία ByteDance αντιμετωπίζουν μια σημαντική δικαστική ακρόαση τη Δευτέρα στις ΗΠΑ σε μια νομική μάχη που προσπαθεί να εμποδίσει έναν νόμο που θα μπορούσε να απαγορεύσει την εφαρμογή που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς ήδη από τις 19 Ιανουαρίου.

Το Αμερικανικό Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια θα πραγματοποιήσει προφορικές αγορεύσεις σχετικά με τη νομική αμφισβήτηση, θέτοντας την τύχη του κινεζικών συμφερόντων TikTok στο επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων των προεδρικών εκλογών του 2024.

Τόσο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ όσο και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δραστηριοποιούνται στο TikTok προσπαθώντας να προσεταιριστούν τους νεότερους ψηφοφόρους.

Το TikTok και η ByteDance υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και παραβιάζει τα δικαιώματα των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου, λέγοντας ότι αποτελεί «ριζική απόκλιση από την παράδοση αυτής της χώρας να υπερασπίζεται ένα ανοιχτό διαδίκτυο».

Με αφορμή τις ανησυχίες των Αμερικανών νομοθέτων ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα Αμερικανών ή να τους κατασκοπεύει με την εφαρμογή, το μέτρο ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Απρίλιο, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εισαγωγή του.

Η ByteDance δήλωσε ότι η εκποίηση είναι «αδύνατη τεχνολογικά, εμπορικά ή νομικά» και χωρίς δικαστική απόφαση θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου απαγόρευση στις 19 Ιανουαρίου. Οι δικαστές θα εξετάσουν τις νομικές προσφυγές που έχουν ασκηθεί από το TikTok και τους χρήστες.

Το TikTok και το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησαν απόφαση έως τις 6 Δεκεμβρίου, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ασχοληθεί με την απόφαση πριν τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε απαγόρευση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νόμο τον Απρίλιο, δίνοντας στην ByteDance προθεσμία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου για να πουλήσει το TikTok ή να αντιμετωπίσει την απαγόρευση, αλλά θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά τρεις μήνες εάν πιστοποιήσει ότι η ByteDance σημειώνει πρόοδο προς την πώληση.

Ο Λευκός Οίκος και άλλοι υποστηρικτές του νόμου δήλωσαν ότι το μέτρο αποτελεί πρόκληση για την κινεζική ιδιοκτησία της εφαρμογής και όχι κίνηση για την εξάλειψη του TikTok.

Ο Λευκός Οίκος λέει ότι θέλει να δει την ιδιοκτησία με βάση την Κίνα να τερματίζεται για λόγους εθνικής ασφάλειας, αλλά όχι την απαγόρευση του TikTok.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com