Νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ – Το 2026 στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ – Το 2026 στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
(FILES) People cross a street in front the headquarters building of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt am Main, western Germany, on June 5, 2024, one day before annual ECB press conference on Eurozone monetary policy. The number of ECB staff suffering from burnout has risen steadily in recent years to reach nearly four in ten, according to an internal study seen by AFP on July 11, 2024. The number of employees at the European Central Bank reporting burnout has gone up from 29.7 percent in 2016 to 33.2 percent in 2021, before reaching 38.9 percent in 2024, according to the study commissioned by ECB staff representatives and conducted by the Psy@work consultancy. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν υπαινίχθηκε ρητά περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Στη δεύτερη μείωση των βασικών της επιτοκίων μέσα σε λίγους μήνες προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζοντας τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής που ξεκίνησε το καλοκαίρι.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση των επιτοκιών της ευρωτράπεζας μετά από τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ μετά από τη συνεδρίαση του Δ.Σ., το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50%, από 3,75%- όπως αναμενόταν Το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης μειώνεται κατά 60 μονάδες βάσης στο 3,65%. Το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης μειώνεται κατά 60 μ.β. στο 3,90%.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας την επιστροφή του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%, όταν τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, φτάνοντας το 2,8% τον Αύγουστο.

Η δεύτερη μείωση των επιτοκίων μέσα σε τρεις μήνες σηματοδοτεί μια σταδιακή εξομάλυνση της πολιτικής της ΕΚΤ, αφού η χειρότερη κρίση πληθωρισμού εδώ και μια γενιά την ανάγκασε να αυξήσει το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ πέρυσι.

«Με βάση την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, είναι πλέον σκόπιμο να γίνει ένα ακόμη βήμα για τη συγκράτηση του βαθμού περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν υπαινίχθηκε ρητά περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο και σημείωσε ότι «ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός».

Εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Η τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα τις νέες της εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει πως  «ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως και στις εκτιμήσεις του Ιουνίου».

Για τον δομικό πληθωρισμό, η τράπεζα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις της «για το 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, καθώς ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν», προβλέποντας πως η πορεία του δομικού πληθωρισμού θα διαμορφωθεί «από 2,9% φέτος σε 2,3% το 2025 και 2,0% το 2026».

Για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ προβλέπει πως «θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2024, ο οποίος θα επιταχυνθεί σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026. Πρόκειται για ελαφρά προς τα κάτω αναθεώρηση σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουνίου, η οποία οφείλεται κυρίως στη μικρότερη συμβολή της εγχώριας ζήτησης τα επόμενα τρίμηνα».

Σημειώνεται πως τον Ιούνιο η ΕΚΤ είχε προβλέψει πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα «τρέξει» με ρυθμό 0,9% το 2024, 1,4% το 2025 και 1,6% το 2026.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – το επιτόκιο μέσω του οποίου δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – κατά 25 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική, κρίνεται τώρα ενδεδειγμένο να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τον μετριασμό του βαθμού συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής.

Τα πρόσφατα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες και οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως και στις προβολές του Ιουνίου.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί πάλι προς το τέλος του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω του ότι οι προηγούμενες απότομες μειώσεις των τιμών της ενέργειας δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στους ετήσιους ρυθμούς. Στη συνέχεια ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σε επίπεδο που συγκλίνει προς τον στόχο μας κατά το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους. Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, οι προβολές για το 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, καθώς ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν. Ταυτόχρονα, οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να αναμένουν ταχεία μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, από 2,9% φέτος σε 2,3% το 2025 και 2,0% το 2026.

Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο με αυξημένο ρυθμό. Ωστόσο, οι πιέσεις από την πλευρά του κόστους εργασίας μετριάζονται και τα κέρδη αντισταθμίζουν εν μέρει την επίδραση των υψηλότερων μισθών στον πληθωρισμό. Οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι υποτονική, αντανακλώντας την υποτονικότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2024, ο οποίος θα επιταχυνθεί σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026. Πρόκειται για ελαφρά προς τα κάτω αναθεώρηση σε σύγκριση με τις προβολές του Ιουνίου, η οποία οφείλεται κυρίως στη μικρότερη συμβολή της εγχώριας ζήτησης τα επόμενα τρίμηνα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης έκτασης και διάρκειας της συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.

Όπως ανακοινώθηκε στις 13 Μαρτίου 2024, ορισμένες αλλαγές στο λειτουργικό πλαίσιο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα οριστεί στις 15 μονάδες βάσης. Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου οριακής χρηματοδότησης και του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητη στις 25 μονάδες βάσης.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων είναι το επιτόκιο με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε στις 13 Μαρτίου 2024 μετά την αναθεώρηση του λειτουργικού πλαισίου, η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα οριστεί στις 15 μονάδες βάσης. Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου οριακής χρηματοδότησης και του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητη στις 25 μονάδες βάσης. Ως εκ τούτου, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί σε 3,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, μειώνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: