Νέα μέτρα, υψηλά πλεονάσματα, ή πολιτικές εξελίξεις;
- 08/12/2016, 21:20
- SHARE
Όλοι εναντίον όλων σε Ευρώπη, Ελλάδα και ΔΝΤ, με τη Δαμόκλειο Σπάθη των μέτρων να κρέμεται πάνω από την Αθήνα.
Ο ένας στον άλλον πετούν το μπαλάκι των ευθυνών κυβέρνηση, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι, καθώς οι μεν δανειστές επιμένουν στη λογική των μέτρων, ενώ η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους και αφήνει ορθάνοιχτο ακόμη και το παράθυρο των εκλογών.
Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεξε να ανακοινώσει μονομερώς τη διανομή των υπερβάσεων του πλεονάσματος σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες, χωρίς πριν να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές τις εν λόγω παροχές, δείχνει ότι οι τόνοι θα ανέβουν με… άγνωστη κατάληξη.
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ επιμένει πως εάν οι Ευρωπαίοι δεν χαμηλώσουν τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως για τα έτη μετά το 2018, θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον 4,5 δις ευρώ στη διετία 2019-2020.
Όμως και οι Ευρωπαίοι, κάθε άλλο παρά θετικοί είναι απέναντι στο αίτημα της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την κυβερνητική πλευρά για ευνοϊκότερη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών στα εργασιακά, η υπουργός Εργασίας αποκάλυψε από τις Βρυξέλλες ότι βρήκε τοίχο στα αιτήματά της.
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες εβδομάδες το παζάρι θα κορυφωθεί, αφού το Ταμείο αρχίζει να στήνει την επιχειρηματολογία του για να αιτιολογήσει τη θέση του για μέτρα ή αποχώρηση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αρνείται συστηματικά να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Σε αυτή την επιχειρηματολογία αναμένεται να πατήσει και η Γερμανία για να επιμείνει στα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα το αδιέξοδο να εντείνεται για άγνωστο χρονικό διάστημα και με άγνωστες ακόμη τις πολιτικές εξελίξεις που αυτό θα πυροδοτήσει.
Διαβάστε ακόμη:
ΔΝΤ: Αν επιμείνει η Ευρώπη για 3,5% πλεόνασμα, θα ζητήσουμε πρόσθετα μέτρα