Nέα πρόστιμα για τις αποδείξεις – Tί αλλάζει άμεσα
- 26/07/2016, 12:14
- SHARE
Τί θα πληρώνουν οι παραβάτες που δεν κόβουν αποδείξεις, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Νέα πρόστιμα δημοσίευσε με εγκύκλιο του στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, ενώ η διάταξη δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από τη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο. Ωστόσο, πηγές της ΓΓΔΕ διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς εκ του νόμου προβλέπεται 20ήμερη προθεσμία υποβολής ένστασης εκ μέρους των φορολογούμενων, κάτι που σημαίνει ότι η διάταξη θα έχει ψηφιστεί εν τω μεταξύ.
Όπως επισήμανε τη Δευτέρα ο κ. Πιτσιλής στους εφόρους σε τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους για τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές «ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος». Για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο ΓΓΔΕ ζήτησε αυτή να γίνεται με σύνεση, με αναλογικό τρόπο και για σοβαρές παραβάσεις (παρεμπόδιση ελέγχου, σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής).
«Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός. Να μην κλείσουμε δηλαδή το καφενεδάκι και να αφήνουμε να λειτουργεί δίπλα του ο μεγάλος φοροφυγάς. Πρέπει να επικοινωνηθεί στους ελεγκτές και στην αγορά ότι ο έλεγχος δεν γίνεται για τα πρόστιμα, αλλά για τη φορολογική συμμόρφωση και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ για τα νέα πρόστιμα:
1. Επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
2. Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, στο πλαίσιο άλλου ελέγχου και εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των πεντακοσίων 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
3. Στην περίπτωση κάθε επόμενης διάπραξης της ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς φόρου λόγω έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και των 2.000 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
4. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται οι παραβάσεις της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων και ταυτόχρονα συντρέχει και η περίπτωση της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή της υποβολής ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ να μην επιβάλλονται πολλαπλά πρόστιμα θα αφαιρείται από το πρόστιμο για μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης το αναλογικό πρόστιμο του 50% και όχι το ελάχιστο πρόστιμο των 250 ή 500 ευρώ, ή το επιβληθέν σε επόμενους ελέγχους διπλάσιο ή τετραπλάσιο πρόστιμο για διάπραξη ίδιων παραβάσεων εντός πενταετίας.
Επιβολή προστίμου για απλογραφικό και διπλογραφικό σύστημα
Για τη μη έκδοση φορολογικού στοιχείου αξίας 3.000 ευρώ από το οποίο θα προέκυπτε ΦΠΑ ύψους 720,00 ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο 360 ευρώ
1. Σε έλεγχο φορολογούμενου που υποχρεούται στην τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος διαπιστώθηκε η μη έκδοση ενός φορολογικού στοιχείου αξίας 3.000 ευρώ από το οποίο θα προέκυπτε ΦΠΑ ύψους 720,00 ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο 360 ευρώ (720,00 * 50%).
2. Σε έλεγχο φορολογούμενου που υποχρεούται στην τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος διαπιστώνεται στις 10 Αυγούστου η μη έκδοση 10 φορολογικών στοιχείων αξίας 500 ευρώ από τα οποία θα προέκυπτε ΦΠΑ ύψους 65 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ (65,00 * 50%= 32,50 < 250,00, άρα επιβάλλεται το ελάχιστο προβλεπόμενο πρόστιμο για την κατηγορία των βιβλίων).
Έστω ότι στον ίδιο φορολογούμενο διαπιστώνεται στο πλαίσιο ελέγχου στις 10 Οκτωβρίου 2016 η μη έκδοση 5 φορολογικών στοιχείων αξίας 200 ευρώ από τα οποία θα προέκυπτε ΦΠΑ 26,00 ευρώ.
Επειδή υπέπεσε στη ίδια παράβαση εντός πενταετίας, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ (100% * 26,00 = 26,00 < 500,00, άρα επιβάλλεται το ελάχιστο προβλεπόμενο πρόστιμο για την κατηγορία των βιβλίων για πρώτη υποτροπή). Στο πλαίσιο νέου ελέγχου στις 7 Νοεμβρίου στον ίδιο φορολογούμενο διαπιστώνεται η μη έκδοση ενός φορολογικού στοιχείου αξίας 100 ευρώ από το οποίο θα προέκυπτε ΦΠΑ 13 ευρώ. Λόγω της υποτροπής θα επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ (13,00 * 200% πρόστιμο = 26,00 < 1.000,00, άρα επιβάλλεται το ελάχιστο προβλεπόμενο πρόστιμο με βάση την κατηγορία βιβλίων για επόμενη υποτροπή).
3. Σε επιχείρηση με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος έχει επιβληθεί πρόστιμο 500 ευρώ για την μη έκδοση ενός φορολογικού στοιχείου από το οποίο θα προέκυπτε ΦΠΑ 100 ευρώ. Επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ, ως ελάχιστο πρόστιμο, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή το 50% του φόρου ισούται με 50 ευρώ. Σε μεταγενέστερο έλεγχο διαπιστώνεται υποβολή ανακριβούς δήλωσης ΦΠΑ ποσού 250 ευρώ και διαπιστώνεται ότι μέρος της ανακρίβειας της δήλωσης οφείλεται στην παράβαση της μη έκδοσης του φορολογικού στοιχείου. Προκειμένου να μη σωρευθούν τα πρόστιμα, αφαιρείται το αναλογικό πρόστιμο του 50% του ΦΠΑ ως εξής:
Ανακρίβεια δήλωσης: 250 ευρώ
Πρόστιμο ΦΠΑ λόγω ανακρίβειας δήλωσης (παρ. 2) =250 ευρώ Χ 50%=125 ευρώ
Πρόστιμο μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου (παρ. 1) =100 ευρώ Χ 50% = 50 ευρώ
Τελικό πρόστιμο ΦΠΑ λόγω ανακρίβειας δήλωσης = 125 ευρώ – 50 ευρώ = 75 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή «ουδείς ξεμπερδεύει με το πρόστιμο. Το πρόστιμο είναι η αρχή και όχι το τέλος», ενώ όσον αφορά την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο ΓΓΔΕ ζήτησε αυτή να γίνεται με σύνεση, με αναλογικό τρόπο και για σοβαρές παραβάσεις (παρεμπόδιση ελέγχου, σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής). «Στόχος μας δεν είναι να κλείσουμε όλα τα καταστήματα, αλλά ο παραδειγματισμός».